Apple lanceert iOS 5, nieuwe iPods en iCloud

Door: Elmar Rekers | 05 oktober 2011 12:13

Nieuws

Apple zal zijn nieuwe mobiele besturingssysteem iOS 5 op 12 oktober lanceren. Het nieuwe OS komt beschikbaar voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2 en de derde en vierde generatie van de iPod touch.

Apple onthulde iOS 5 al in juni tijdens de WWDC, maar een exacte releasedatum werd er voor het besturingssysteem nog niet gegeven. iOS 5 zal onder meer een verbeterd notificatiecentrum met zich meebrengen waarin alle notificaties verzameld worden die voor de iOS-gebruiker van belang zijn.

Deze nieuwe dienst kan vanaf het beginscherm eenvoudig worden opgeroepen door het menu van boven naar beneden open te 'swipen'. Inderdaad, net als bij Android het geval is. De meldingen vinden ook hun weg naar het lock-scherm, waar bijvoorbeeld een binnengekomen sms eenvoudig geopend kan worden door hier overheen te swipen.

Twitter

Een van de grootste vernieuwingen is de belangrijke functie die Twitter binnen het OS inneemt. De microblogdienst is namelijk diep geïntegreerd in iOS 5. Door met slechts één account in te loggen zullen verschillende applicaties (bijv. camera- en fotoprogramma's) gebruik kunnen maken van de Twitter-activiteiten van de gebruiker.

Apple heeft de mobiele browser verder nog voorzien van Safari Reader, die het mogelijk maakt om een website leeg te strippen tot enkel de essentiële tekst overblijft. Een andere nieuwe feature in iOS 5 is Newsstand. Hier worden alle digitale magazines en kranten verzameld waar de gebruiker een abonnement op heeft.

Met de nieuwe iMessage-dienst lijkt Apple de directe concurrentie aan te willen gaan met BlackBerry's populaire Ping-service. iMessage is een gratis berichtenservice exclusief voor iOS-gebruikers die veel gelijkenissen met RIM's BBM-dienst gaat vertonen. De dienst werkt via zowel wifi- als 3G-verbindingen.

iPod

Ook brengt Apple een nieuwe versie van de iPod Nano en de iPod Touch uit. Nieuwe versies van de iPod Classic (de iPod met een harde schijf) en een iPod Shuffle blijven uit. De veranderingen voor de Nano en Touch zijn niet groot en vooral softwarematig. Zo krijgt de Touch ook een update naar iOS 5 en is er bij de Nano vooral gesleuteld aan de interface en een nieuwe fitness-applicatie. De oudere versies van de iPod Touch en de iPod Nano die vorig jaar op de markt verschenen krijgen een softwareupdate. Wanneer de nieuwe iPods in Nederland verkrijgbaar zijn, is nog niet bekend.

iCloud

Naast iOS 5 zal Apple ook iCloud op 12 oktober lanceren. De dienst vervangt Apple's MobileMe en maakt het voor gebruikers mogelijk al hun bestanden in de cloud op te slaan. Iedere gebruiker krijgt gratis 5 GB aan opslagruimte tot zijn beschikking, wat voor 20 dollar per jaar is uit te breiden tot 10 GB. Voor 40 dollar per jaar krijgt men 50 GB opslagruimte in de cloud.

Bron: Digitallife.nl

0 Reactie(s) op: Apple lanceert iOS 5, nieuwe iPods en iCloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.