Apple krijgt patent op automatische beeldrotatie

Door: andreas-udo-de-haes | 15 juli 2011 11:18

Nieuws

Apple heeft een patent gekregen op het automatisch kantelen van de beeldweergave op een draagbaar apparaat door middel van accelerometers. Critici stellen dat deze techniek al decennia bestaat.

Het Amerikaanse patentbureau USPTO heeft Apple een patent toegekend op het automatische meekantelen van het beeld bij schermrotatie. Het patent omschrijft het automatisch wisselen tussen landschap- en portretmodus op basis van input van versnellingsmeters, sensoren die bewegingen van het apparaat registreren, meldt Patently Apple.

Het patent dekt ook het wisselen van oriëntatiemodus met een vingerbeweging over het scherm. Het patent geldt specifiek voor draagbare apparaten met een aanraakscherm.

Decennia vol prior art

Op het patent is meteen al veel kritiek. Deze rotatietechniek zou al in de jaren 80 van de vorige eeuw zijn toegepast, meldt techsite Slashdot. Prior art, roepen de critici, het patent kan de prullenbak in.

De vraag is of de techniek van destijds, het schermrotatie van desktop computers door middel van een kwikschakelaar, het nieuwe patent van Apple ongeldig maakt. Wel is duidelijk dat Nokia in 2007, het jaar dat Apple het patent indiende, al toestellen op de markt had die automatisch roteerden na input van bewegingssensors.

Demo van automagisch kantelende schermmodus, begin jaren 90:

0 Reactie(s) op: Apple krijgt patent op automatische beeldrotatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.