Apple krijgt modelrecht op ultradunne laptops

Door: martin-bruining | 16 februari 2012 14:01

Mac

Apple heeft het modelrecht verworven op een kleine, lichte laptop. De MacBook Air-ontwerper kan dit nieuwe recht gebruiken als ammunitie om UltraBook-makers aan te pakken.

In de aanvraag van Apple zijn afbeeldingen opgenomen van een apparaat dat erg veel lijkt op de MacBook Air. Als een van de ontwerpers staat de vorig jaar overleden ceo Steve Jobs vermeld. Die Apple-grondlegger heeft meer patenten op zijn naam staan.

Apple ziet de lichte en handzame Air-laptop goed verkopen. Met het verworven merkrecht in de hand kan het bedrijf mogelijk de producenten van soortgelijke apparaten aanpakken. Dat heeft Apple in het verleden al gedaan met de Galaxy Tab van Samsung die merkenrechten zou schenden op een dunne, randloze tablet.

Aanval op de UltraBook

Apple kan het nieuw verworven ontwerprecht gebruiken om de makers van andere ultradunne laptops aan te vallen. Die pc-tegenhangers van de MacBook Air lijken over het algemeen veel op elkaar, waarbij een enkele sterk op de Apple-laptop lijkt. De Zenbook van Asus is er zo één.

Apple-blog 9to5Mac meldde eerder deze week dat Apple druk heeft uitgeoefend op de Aziatische hardwarefabrikant Pegatron. Dat bedrijf fabriceert de Zenbook, maar produceert sinds kort ook iPhones voor Apple. De fabriekspartner hoopt ook contracten voor iPad-productie in de wacht te slepen. Volgens rondgaande berichten moest de fabrikant van Apple de banden met Asus' moederbedrijf Asustek verbreken. Anders zou Apple de productie van iOS-apparaten terugtrekken.

De aanleiding voor deze commerciële pressie zou de grote gelijkenis zijn tussen de Zenbook en de MacBook Air. Apple zou Pegatron gedwongen hebben partij te kiezen. De leverancier koos uiteindelijk Apple voor zijn geld. De Zenbook-productie wordt volgens Aziatische bronnen na maart beëindigd. Deze zaak speelde al voordat Apple het ontwerprecht op ultradunne laptops kreeg toegewezen.

19 nieuwe ontwerprechten

In totaal heeft de Mac-maker deze week de rechten 19 ontwerpen toegewezen gekregen, schrijft Apple-blog patentlyapple.com. Daaronder zijn naast het ontwerp van ultradunne laptops ook het ontwerp van de headset die Apple levert bij de iPhone en iPod. Verder zijn de vliegtuigmodus-knop in iOS en het beschermmechanisme voor de harde schijf van een vallende laptop vastgelegd in nieuwe ontwerprechten.

Apple heeft de afgelopen jaren diverse rechtszaken gevoerd over het ontwerp van concurrerende producten. De computer- en smartphone-maker heeft een flink aantal van zijn ontwerpen vast laten leggen. In augustus registreerde Apple nog tien modeltekeningen. Daaronder was onder meer het ontwerp van de witte iPhone 4 en een aantal app-iconen in iOS.

Strijd met aartsvijand Samsung

De meest geruchtmakende zaken zijn vorig jaar gevoerd tussen Apple en Samsung. Daarbij ging over het ontwerp van de Galaxy Tab. De tablet van Samsung zou volgens Apple teveel lijken op de iPad.

In Duitsland kreeg Apple er zelfs een verkoopverbod door. In dat land moest het Zuid-Koreaanse bedrijf dan ook een alternatieve versie van zijn tablet op de markt brengen. In Nederland bleek dat Apple verkeerde tekeningen van het apparaat had opgevoerd in de rechtszaak.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple krijgt modelrecht op ultradunne laptops

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.