Apple kopieert mobiele functies in OSX Mountain Lion

Door: martin-bruining | 17 februari 2012 09:11

Nieuws

Apple geeft een preview van de nieuwste Mac-versie. Mountain Lion moet deze zomer uitkomen en zal veel functies van iOS overnemen. Onder meer iMessages en het Notification Centre komen naar OS X.

Zoals vrijwel alles bij Apple is ook de aankondiging van het nieuwste besturingssysteem met geheimzinnigheid omhuld. Op de website wordt een 'sneak preview' gegeven van de functies die het nieuwe OS gaat brengen.

Apple is creatief gaan shoppen in de functies van het eigen mobiele besturingssysteem iOS. Mountain Lion moet deze zomer officieel uitkomen. Voor geregistreerde geregistreerde ontwikkelaars is het hele besturingssysteem al vast te downloaden in een zogenaamde developer preview.

Het evenement waarop Mac OS X Lion, de huidige versie van het besturingssysteem, werd aangekondigd droeg de slogan 'Back to the Mac'. Na jaren waarin de aandacht zich vooral richtte op het mobiele besturingssysteem, de iPhone en de iPad wilde Apple de aandacht weer vestigen op het OS voor de computer. Bij de introductie van Lion werd al een aantal functies overgezet naar Mac, daarbij ging het met name om een uitbreiding van de multitouch-bewegingen.

iMessage naar de Mac

Bij de introductie van Mountain Lion gaat Apple daarin nog verder. Een aantal bekende applicaties van iOS doen hun intrede in Mountain Lion. Het populaire sms-alternatief iMessage vindt eindelijk zijn weg naar de Mac. Daar is het wel door Apple omgedoopt tot "Messages".

Volgens de Mac-maker biedt de applicatie alles wat iChat al heeft, met de functies van iMessage daaraan toegevoegd. Met die app kunnen gebruikers op iPhone en iPad met elkaar chatten. Die berichten kunnen tegelijk binnenkomen op alle apparaten. Voor nieuwsgierigen is er alvast een betaversie te downloaden.

Notification- en Game Centre ingebouwd

Bij de introductie van iOS 5 ging het systeem voor push-meldingen op de schop. Dat is Apple blijkbaar goed bevallen, want het Notification Centre is ook ingebouwd in Mountain Lion. Met een 'swipe'-beweging op het trackpad schuift het bureaublad naar links en worden de laatste meldingen getoond.

Het Game Centre uit iOS is ook meegenomen in de nieuwe OS X-versie. Gebruikers van spelletjes op de Mac kunnen voortaan hun scores delen met vrienden op een andere Mac of een mobiel apparaat. Geheel in lijn met de synchronisatie-liefde die Apple sinds iCloud aan de dag heeft gelegd komen ook herinneringen vanaf iPhone en iPad naar de Mac.

AirPlay mirroring

Vanaf Mountain Lion zal het ook mogelijk zijn het scherm van een Mac te delen via een Apple TV. Het zogenaamde AirPlay Mirroring is al beschikbaar op de iPhone 4S en de iPad 2. Met die techniek kan het scherm van een iOS-device, en straks dus ook van een Mac, live worden gedeeld op een televisiescherm. Daarmee kan bijvoorbeeld een game worden gespeeld of een presentatie worden weergegeven op het tv-scherm.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple kopieert mobiele functies in OSX Mountain Lion

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.