Apple kondigt nieuwe MacBook Pro’s aan

Door: Justin Doornekamp | 18 oktober 2021 20:40

Nieuws

Apple heeft maandagavond nieuwe MacBook Pro-modellen aangekondigd. Het gaat om een 16inch en 14inch model, die draaien op de nieuwe M1 Pro en M1 Max-chips.

De nieuwe laptops hebben een HDMI-poort, waardoor je ze gemakkelijk kunt aansluiten op externe schermen of je televisie, maar ook een SD-kaartlezer. Dit zijn aansluitingen die op het vorige model van de Pro uit 2016 nog ontbraken. Verder kun je de MacBooks opladen via de magnetische MagSafe-oplader, maar ook via een van de drie aanwezige USB-C-poorten.

Nieuwe chips

De laptops draaien op de nieuwe M1 Pro en M1 Max-processors, die volgens Apple veel sneller zijn dan de Intel-chips die je in de meeste laptops vindt. De M1 Pro-chip maakt gebruik van een 10-core CPU die volgens Apple 70% sneller is dan de huidige M1-chip. De M1 Max zou nog krachtiger zijn dan de M1 Pro. Beide chips gebruiken bovendien 70% minder energie dan chips van concurrenten, aldus Apple. De MacBook Pro ondersteunt tot 64GB werkgeheugen, waar de limiet bij de M1-MacBooks op 16GB lag.

De twee nieuwe chips van Apple.

Met het 14-inch model kun je circa 14 uur aan video’s kijken, terwijl het 16-inch model zelfs 21 uur meegaat. Beide modellen kunnen in een half uur circa 50% van de accu opladen.

Opvallend is verder de ‘notch’ of inkeping in het scherm, vergelijkbaar met de huidige iPhone-modellen. Hierdoor heb je meer scherm en minder randen. Zo zijn de randen aan de buitenkanten van het scherm volgens Apple 24% dunner, terwijl de bovenrand zelfs 60% dunner is. Je hebt dus effectief meer schermruimte. Het 16-inch model heeft een schermresolutie van 3456 x 2240 pixels, het kleinere model 3024 x 1964 pixels. Beide laptops ondersteunen ProMotion, ofwel een beeldsnelheid van 120Hz.

Het lijkt er overigens niet op dat de camera, net als bij de iPhone, gezichtsherkenning ondersteunt. De camera in de MacBook Pro werd wel verder verbeterd en ondersteunt nu 1080p video, terwijl de camera ook tot twee keer beter zou presteren bij minder licht dan bij het voorgaande model.

Verder werd het toetsenbord aangepakt. De grootste verandering daaraan is het verdwijnen van de Touch Bar. Wel vind je een vingerafdrukscanner op het toetsenbord.

Prijzen 

Het 16-inch model weegt ruim 2 kilo en is 16,8 millimeter dun, terwijl het 14-inch model iets zwaarder is dan 1,5 kilo en 15,5 millimeter dun is. Voor het 16-inch model betaal je minstens 2.749 euro, terwijl het kleinere model een prijskaartje heeft gekregen van 2.249 euro. Daarmee zijn beide laptops wat duurder dan de vorige modellen. De laptops zijn vanaf vandaag te bestellen en verschijnen op 26 oktober.

De nieuwe MacBook Pro 14-inch.
Dit is de nieuwe MacBook Pro 16-inch.

1 Reactie(s) op: Apple kondigt nieuwe MacBook Pro’s aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 21 oktober 2021 14:39 WilcoVx
    Eindelijk weer eens hoe het hoort (sinds 2015), de juiste nodige aansluitingen en vernieuwing qua processor + prima scherm.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.