Apple knalt voorraad er in vijf dagen doorheen

Door: rene-schoemaker | 01 juni 2012 12:50

Nieuws

Apple weet binnen vijf dagen zijn complete voorraad iPhones, iPads en Macs te slijten. Die snelheid is ongekend voor de elektronicabranche. Dat komt vooral door strakke discipline in de supply chain.

Gartner heeft een top-25 lijstje gemaakt van bedrijven die in hun ogen de beste toeleveranciersketen hebben. Apple staat fier bovenaan. Dell heeft plaats nummer vier. Daartussen staan Amazon en McDonald's. De laatste is overigens het snelst van alle multinationals in het er doorheen jagen van producten, maar Apple scoort op andere punten in de supply chain net weer iets beter.

Andere technologiebedrijven in de top-25 zijn Intel, Cisco, Samsung, Research in Motion (RIM) en HP. Gartner heeft wel gezien dat sommige bedrijven last hebben gehad van de aardbeving in Japan en de watersnood in Thailand, maar vooral Intel schakelde goed en snel over naar andere mogelijkheden, waardoor de dagelijkse gang van zaken zo min mogelijk werden verstoord, zegt Gartner.

Apple heeft 74 nieuwe voorraden per jaar

Dell en Samsung hebben hun voorraden binnen respectievelijk 10 en 21 dagen er doorheen gedraaid, meldt Business Insider, dat de cijfers van Gartner heeft omgerekend naar dagen dat het duurt voordat producten op de markt verschijnen. Per jaar heeft Apple 74 maal een complete nieuwe voorraad.

Dell, die de snelheid in de aanvoerketen heeft uitgevonden (van assemblage naar de koper thuis) heeft 36 maal per jaar een compleet nieuwe voorraad, Samsung 17 maal. Het gemiddelde in de maakindustrie is 8 maal per jaar. In branches waar producten in hoge volumes er doorheen gaan, zoals de supermarkten, zijn er 12 nieuwe voorraden of meer per jaar.

0 Reactie(s) op: Apple knalt voorraad er in vijf dagen doorheen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.