Apple klaagt over twitterparodie Steve Jobs

Door: rene-schoemaker | 07 januari 2011 11:01

Nieuws

De twitterende parodist CeoSteveJobs moet snel voor het publiek duidelijk maken dat hij niet de echte Apple-ceo is, anders wordt hij verbannen. Dat heeft het Twitterteam laten weten na een klacht.

De man achter het fake account heeft enkele mailtjes gekregen van het Twitter Trust & Safety-team dat zijn parodie op zich wel mag, maar dat hij wel in zijn gebruikersnaam en accountnaam duidelijk moet maken dat hij een parodie is. Het account heeft inmiddels bijna 400.000 volgers, waarvan gebleken is dat niet iedereen doorheeft dat het account niet van de grote Apple-meester zelf is. Onder meer de Engelse Daily Mail heeft een twitterbericht aangehaald als zijnde van de echte Steve Jobs.

Volgens Christof, degene die achter de parodie zit, heeft Twitter opgetreden na een klacht van Apple zelf, zo meldt TechCrunch. Twitter heeft een beleid geformuleerd waarin omschreven staat op welke wijze bekende mensen mogen worden geparodieerd. Zo moet er bijvoorbeeld in de accountnaam “fake” of “not” staan, zodat direct duidelijk is dat het niet degene is wiens echte naam wordt gebruikt. Christof heeft in zijn bio nu het woord “parody” opgenomen, maar dat is niet genoeg.

BP-parodie-account mag wel?

Christof heeft Twitter gevraagd zijn account hetzelfde te behandelen als BPGlobalPR, een twitteraccount dat niet werkelijk van de wereldwijde pr-afdeling is van oliemaatschappij British Petroleum, maar een kritische parodie die is gestart na het pr-falen van BP tijdens de olieramp in de Golf van Mexico. Dat account hoeft zijn naam volgens Christof niet te veranderen.

Er is veel te doen omtrent het zich voordoen als iemand anders op het internet. Per 1 januari is het bijvoorbeeld in de Amerikaanse staat Californie verboden om onder een andere naam accounts aan te maken en vervolgens schade aan anderen toe te brengen door bedreiging, intimidatie of oplichting. Daar valt een parodie overigens niet onder, hoewel niet duidelijk is waar de grenzen precies liggen.

0 Reactie(s) op: Apple klaagt over twitterparodie Steve Jobs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.