Apple keurt Opera voor iPhone goed

Door: loek-essers | 13 april 2010 15:55

Nieuws

Apple heeft de mobiele browser Opera Mini voor iPhone goedgekeurd in de App Store. De app is vooral een stuk sneller dan standaardbrowser Safari.

Opera Mini staat sinds maandagavond Amerikaanse tijd in de App Store. De browserbouwer kondigde al in februari aan dat er gewerkt werd aan een browser voor de iPhone en diende later de applicatie in. Dat werd gezien als een riskante stap omdat Apple in het verleden nogal onduidelijk was over het wel of niet toelaten van mobiele browsers die niet zijn gebaseerd op de onderliggende technologie van de mobiele versie van Safari.

Het eerste wat opvalt bij gebruik van Opera Mini is de snelheid. Doordat de applicatie niet direct verbinding maakt met het internet, maar het verkeer voornamelijk via de servers van Opera loopt. Daardoor kan er veel content tot 90 procent worden gecomprimeerd voordat het naar de mobiele telefoon gezonden wordt. Ook wordt het interpreteren en uitvoeren van JavaScript code door Opera geregeld, iets dat in andere gevallen tegen de App Store regels zou zijn.

Grote verschillen met Safari

Het gebruiksgemak van de browser ten opzichte van Safari wordt ook verbeterd doordat Opera Mini geladen pagina's onthoudt. Bij Webwereld kan bijvoorbeeld een artikelpagina worden geopend. Als de gebruiker een scherm terug wil gaan dan hoeft de voorpagina van de site niet opnieuw geladen te worden.

Verder is het mogelijk om in de pagina te zoeken en er is een volledige historie terug te vinden. Daarnaast kunnen er hele pagina's worden opgeslagen zodat ze offline bekeken kunnen worden en er is een startpagina met voorkeursites. Deze functionaliteiten zijn allemaal niet aanwezig in de mobiele Safari.

Geen YouTube

Opera Mini is echter niet als standaardbrowser in te stellen. Dit betekent dat als vanuit bijvoorbeeld de e-mailapplicatie op een link wordt geklikt de gebruiker alsnog terechtkomt in Safari. Een ander nadeel is het ontbreken van ondersteuning voor het afspelen van webvideo. Waar in Safari wel naar bijvoorbeeld YouTube gekeken kan worden wordt in Opera een leeg vlak getoond. De browser van Opera reageert minder goed op aanraking dan Safari, wat het gebruiksgemak enigszins verlaagt. Deze nadelen ten spijt heeft Apple er een stevige concurrent voor zijn mobiele browser bij.

Opera Mini staat gratis in de App Store en draait op alle iPhone's met besturingssysteem 2.2.1 of hoger.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple keurt Opera voor iPhone goed

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.