Apple kaapt Apple-verketteraar weg bij Adobe

Door: Jasper Bakker | 20 maart 2013 12:21

Nieuws

Apple heeft een nieuwe topman voor technologie in huis gehaald: de cto van Adobe, die eerder Apple verketterde als Big Brother. Sindsdien is Flash op mobiel afgegleden en afgeschaft.

Cto Kevin Lynch van Adobe stapt bijna per direct op. De topman heeft zijn ontslag eergister ingediend en vertrekt eind deze week. Adobe en Apple bevestigen de overstap aan onder meer techblogs Engadget en AllTHingsD. Lynch was al sinds 2005 in dienst bij de softwaremaker, oorspronkelijk bij de overgenomen concurrent Macromedia. Hij heeft zich bij Adobe ook veel beziggehouden met multimediatechnologie Flash, wat Apple heeft geweigerd op zijn mobiele platform iOS.

Felle Flash-ruzie

Die weigering, in niet mis te verstane woorden van Steve Jobs, lokte een felle reactie uit van Lynch uit. De Adobe-cto zei in mei 2010 dat Apple een rem op innovatie zet. Apple is de Big Brother geworden waar het eerst tegen streed, aldus Lynch.

Dit volgde op niet alleen het weigeren van Flash op de iPhone (en iPad), maar op ook het verbieden van geconverteerde app-code. Flash-software die is gehercompileerd om op iOS te draaien, werd toen door Jobs in de ban gedaan. Dergelijke omwegen leveren onpure code op, aldus de inmiddels overleden ceo en grondlegger van Apple.

'Spoorwegbaron Jobs'

In zijn reactie daarop vergeleek Lynch het bedrijf van Steve Jobs ook met spoorwegmaatschappijen uit de 19e eeuw die elk hun eigen, afwijkende spoorbreedtes gebruikten zodat de treinen van de ene maatschappij niet konden rijden op die van de concurrent.

"Dat was niet goed voor de industrie, de economie van de VS noch voor de concurrentie. Dat is precies wat er nu geprobeerd wordt en dat is volledig in strijd met het web", zei Lynch twee jaar terug. "Het hedendaagse equivalent van de afwijkende spoorbreedtes is het herschrijven van applicaties in native code voor diverse besturingssystemen, dat is inefficiënt en duur." Sindsdien is Flash op mobiele platformen echter niet doorgedrongen. Adobe heeft het uiteindelijk opgegeven.

Hoogste technologiebaas

Topontwikkelaar en technologiebaas Lynch komt bij Apple direct onder senior vice-president voor technologie Bob Mansfield te vallen. Die Apple-veteraan (sinds 1999 in dienst) liet begin vorig jaar officieel weten met pensioen te gaan. Ceo Tim Cook heeft hem overreed om toch te blijven, maar dat was voor een periode van twee jaar, blijkt uit een interne mail van de ceo.

0 Reactie(s) op: Apple kaapt Apple-verketteraar weg bij Adobe

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.