Apple is grootste chipkoper ter wereld

Door: rene-schoemaker | 09 juni 2011 11:38

Nieuws

Apple is de grootste inkoper van processors voor telefoons en computers. In het afgelopen jaar kocht het bedrijf voor 17,5 miljard dollar aan chips, 80 procent meer dan het jaar daarvoor.

Apple is met dat gigantische bedrag aan ingekochte chips de voormalige topinkoper HP voorbijgestreefd. HP is jarenlang de grootste inkoper van chips wereldwijd geweest door de dominante positie in de productie van desktops, notebooks en servers, maar de intelligenter wordende telefoons en de introductie van de tablet doen de marktaandelen kantelen.

Volgens marktonderzoeker iSupply bevat een iPhone voor 80 dollar aan chips: de centrale processor (de hersenen), radiochips (voor contact met zendmasten) en de audiochip die het stemgeluid in een databundel omzet. Ook gebruiken de iPhones en iPads relatief dure flashgeheugens.

Bijna 4 miljard voor 2 jaar zekerheid

Apple zei in januari dat het 3,9 miljard dollar heeft besteed aan lange termijncontracten om er zeker van te zijn dat het de komende twee jaar de beschikking heeft over “een component van strategische waarde”, maar wil niet zeggen wat voor component dat is. Volgens iSupply zijn er maar weinig bedrijven die dergelijke sommen geld kunnen spenderen. Sterker nog, andere leveranciers hebben te maken met een tekort aan componenten, waaronder chips.

De 17,5 miljard dollar die Apple spendeert aan chips is meer dan een derde van Apple’s omzetgerelateerde kosten. Na HP zijn Samsung en Dell de grootste chipkopers. Nummer vijf is Nokia. De laatste neemt echter de goedkopere chips af waar Apple gaat voor de duurdere processors. Volgens iSupply vergroot Apple dit jaar zijn chipaankopen naar 22,4 miljard dollar. Nummer twee HP zal ver achter blijven met aanschafkosten van 14,8 miljard dollar.

0 Reactie(s) op: Apple is grootste chipkoper ter wereld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.