Apple introduceert Developer ID's voor het certificeren van apps

Door: Wouter Hoeffnagel | 28 februari 2012 22:20

Nieuws

Apple introduceert de Developer ID's, speciale accounts voor ontwikkelaars die moeten 'gewone' gebruikers moet beschermen tegen malware. Ontwikkelaars kunnen met hun Developer ID certificaten voor applicaties aanvragen. Dit heeft Apple via de mail aan ontwikkelaars laten weten.

De certificaten moeten Mac OS X-gebruikers zekerheid bieden over de herkomst van software. Door het certificaat goed te controleren voordat gebruikers apps installeren kunnen zij voorkomen dat malware installeren. Ook malware die sprekend lijkt op bekende software is te herkennen, waarmee Apple een bekende social engineering-truc van de hackers blokkeert.

Gatekeeper

Mountain Lion introduceert Apple de beveiligingssofware Gatekeeper. Gatekeeper gaat de certificaten die gebruikers tekenen controleren. Ontwikkelaars kunnen certificaten voor hun apps aanvragen via een geautomatiseerde tool in Xcode 4.3 of de Developer Certificate Utility.

Instellingen van Gatekeeper

De certificaten zijn gericht op software die niet via de Mac App Store wordt verspreid. Deze apps hebben niet de goedkeuringsprocedure van Apple doorlopen, waardoor gebruikers geen zekerheid hebben over de betrouwbaarheid van de app. De certificaten die getekend worden met de Developer ID van de ontwikkelaar moeten hier verandering in brengen.

Onvoldoende bescherming

Ondanks dat Gatekeeper nog niet is gelanceerd is er nu al kritiek op de beveiligingssoftware. Zo stelt beveiligingsbedrijf Sophos dat de beveiliging van Gatekeeper tekort schiet. Gatekeeper zou niet in staat zijn kwaadaardige code in bijvoorbeeld PDF-bestanden te detecteren.

0 Reactie(s) op: Apple introduceert Developer ID's voor het certificeren van apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.