Apple iMac met Retina 5K-display - Nog beter dan 4K

Door: Jeroen Boer | 22 november 2014 09:30

Mac

Apple bracht onder de naam Retina eerder hoge resolutie-schermen naar de smartphone, tablet en laptop. Met de iMac met Retina 5K-scherm brengt Apple het hoge resolutie-scherm naar de desktop.

None

Apple iMac met Retina 5K-display

Prijs € 2629,- (basisuitvoering)

Besturingssysteem OS X Yosemite (versie 10.10)

Beeldscherm 27 inch (5120 x 2880 pixels)

Processor Intel Core i5-4690 (quadcore 3,5 GHz)

Geheugen 8 GB RAM

Grafisch AMD Radeon R9 M290X

Opslag 1 TB Fusion Drive (128 GB SSD + 1 TB HDD)

Webcam FaceTime HD met 5K-ondersteuning

Aansluitingen 4x usb 3.0, 2x Thunderbolt 2 (ook DisplayPort), 10/100/1000-netwerkaansluiting, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, SD(XC)-kaartlezer

Draadloos 802.a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0

Afmetingen 51,6 x 65 x 20,3 cm

Gewicht 9,54 kg

Meegeleverd Draadloos toetsenbord en draadloze muis

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Fantastisch scherm
 • Veel uitbreidingsopties
 • Goede prestaties
 • Mooi ontworpen behuizing
 • Minpunten
 • Koeling bij zware belasting
 • Plaats SD-kaartlezer

Qua uiterlijk en behuizing is er weinig spannends te melden over de iMac met Retina 5K-display. De aluminium behuizing die uit één blok is gemaakt, is precies hetzelfde als die van de al bestaande 27 inch-variant. Lees ook: 9 tips om je Mac volledig te beveiligen

Met vier keer usb 3.0, tweemaal Thunderbolt 2 (ook DisplayPort) en een gigabit netwerkaansluiting is de iMac qua aansluitingen goed voorzien. Iets dat we (nog steeds) onhandig vinden, is dat de SD(XC)-kaartlezer eveneens op de achterkant is geplaatst. Apple staat je net als op de normale 27 inch iMac gelukkig nog steeds toe om zelf het RAM-geheugen uit te breiden of te vervangen. Je kunt dus een basis uitvoering met 8 GB RAM bestellen en zelf relatief goedkoop twee extra geheugenmodules plaatsen.

De behuizing van de iMac is hetzelfde als het al bestaande model.

Geen pixel te zien

Retina is Apples marketingterm voor een scherm waarvan je bij normaal gebruik de pixels niet meer kunt zien. Na de iPhone, iPad en MacBook plakt Apple de term nu ook op de iMac. Net als bij eerdere Retina-producten heeft Apple de schermresolutie van het normale scherm verviervoudigd. Waar de 27 inch iMac dus een resolutie van 2560 x 1440 pixels heeft, heeft de iMac met Retina 5K-display een resolutie van 5120 x 2880 pixels.

De term 5K slaat op het aantal horizontale pixels. Het zijn niet alleen vier keer zoveel pixels als op de oude iMac, het zijn er zelfs 77,7 procent meer dan op een UHD-scherm (ook wel 4K) met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Om de aansturing van al die pixels mogelijk te maken heeft Apple een displaycontroller moeten aanpassen. Wellicht dat het hierdoor niet mogelijk is om de iMac in te zetten als extern beeldscherm voor andere apparaten, dat kan met normale iMacs wel.

Alle uitbreidingspoorten, inclusief de kaartlezer, zijn aan de achterkant geplaatst.

Net als op andere Retina-producten gebruikt Apple de vele pixels niet om meer werkruimte te beiden, maar om de oude resolutie te verscherpen. Je hebt op de iMac met Retina 5K-display dus evenveel werkruimte als op de normale iMac, maar alles is veel scherper. Het is zonder tweaktooljes niet mogelijk om de ware resolutie als werkruimte in te stellen. Je kunt via OS X wel kiezen voor een werkruimte van 3200 x 1800 pixels. Het wordt pas echt indrukwekkend als je het scherm gebruikt. Er is er geen pixel zichtbaar. Tekst is hierdoor haarscherp en foto's spatten van het scherm. Naast de resolutie zijn ook de helderheid, de kleurweergave en de inkijkhoeken van het gebruikte IPS-paneel uitstekend. Apple heeft ten opzichte van de normale iMac het scherm beter ontspiegeld. Een mat scherm kun je het echter niet noemen, het scherm spiegelt nog steeds een beetje.

Letters op de iMac met Retina 5K-display (onder) zijn veel scherper dan op de normale iMac (boven).

Prestaties

Behalve mooi, is de iMac ook erg krachtig. De basisuitvoering bevat een quadcore Intel Core i5-4690, 8 GB RAM en een AMD Radeon M290X. Onze Amerikaanse collega's van MacWorld hebben de basisuitvoering vergeleken met een topmodel Mac Pro met een Intel Xeon-processor met 6 cores en een AMD FirePro D500. In Cinebenchs cpu-test voor één core scoort de iMac met 142 punten beter dan de Mac Pro die 133 punten scoort. De Mac Pro blinkt wel uit in de multicoretest en zet 930 punten tegenover 530 punten voor de iMac.

De grafische prestaties in OpenGL van de iMac zijn met 88 fps beter dan die van de Mac Pro die 56 fps scoort. Bij het bewerken en omzetten van dezelfde taak in Final Cut Pro X was de Mac Pro met 54 seconden sneller klaar dan de nieuwe iMac die er 1 minuut en 9 seconden over deed.

Het geeft aan dat de krachtigere Mac Pro vooral beter is als je die multicorekracht met geavanceerde videobewerking of rendering ook echt benut. Bij meer alledaagse taken waar de kloksnelheid sterk meespeelt waaronder fotobewerking is de iMac door de hogere kloksnelheid meestal sneller. Ga je de computer zwaar belasten, dan zal wel de koeling erg hoorbaar aanslaan.

Fijn is dat de krachtige hardware niet, zoals op de normale iMac, wordt afgeremd door het opslagsysteem. Apple voorziet de iMac met Retina 5K-scherm standaard van een Fusion Drive. Deze opslagmethode combineert een 128 GB SSD met een 1 TB harde schijf. Veel gebruikte programma's en bestanden parkeert OS X automatisch op de SSD. Het resultaat is een 1 TB schijf met veel opslagruimte die lekker snel aanvoelt. Je kunt ook kiezen voor een losse SSD of een grotere Fusion Drive.

Conclusie

De iMac met Retina 5K-display is een indrukwekkende all-in-one-pc die een prachtig scherm met goede hardware combineert. Vooralsnog is het 5K-scherm met een resolutie van 5120 x 2880 pixels onovertroffen. Daar komt snel verandering in, want Dell gaat een zelfde 5K-scherm verkopen voor 2177 euro. Hiermee kun je ondanks de pittige instapprijs van 2629 euro niet ontkennen dat je waar voor je geld krijgt met de nieuwe iMac. Met een beetje fantasie kun je immers zeggen dat je voor 450 euro een complete pc bij het scherm van de nieuwe iMac krijgt.

5 Reactie(s) op: Apple iMac met Retina 5K-display - Nog beter dan 4K

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 november 2014 16:11 Anoniem
  de 'gewone' iMac wordt al behoorlijk warm bij normaal gebruik.
  nog heter lijkt mij geen aanbeveling.
  maar verder een heel goede computer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 november 2014 17:38 Anoniem
  een gewonen pc voor 450 als je al die specs van die iMac in een pc variant doet dan is die gewoon normaal geprijsd denk aan een beeldscherm met 5K die zijn niet goedkoop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 november 2014 16:43 Anoniem
  Een gewone pc van 450 heeft geen OSX.
  En dat systeem is superieur aan het gammele Windows.
  Dus wat vergelijken we eigenlijk?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2014 19:43 Anoniem
  OSX is 'superieur' aan het 'gammele' windows?! Misschien moet je je Apple Fanboy Bril even afzetten… Wát een onzin…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2015 10:45 Anoniem
  Het wachten is nu op een 32-inch scherm…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.