Apple iCloud omarmt illegale muziek

De gisteravond onthulde muziekcloud van Apple belooft gemak én witwasserij voor illegale muziek. Wel mist het een moderne functie: streaming.

De online-muziekdienst iTunes in the Cloud, die nu al beschikbaar is in de Verenigde Staten, biedt alleen downloadmogelijkheden. De muziek die gebruikers in de iTunes-cloud zetten, kan niet streaming worden afgespeeld. De concurrerende muziekdiensten van Google en Amazon bieden dat wel, maar vereisen dat gebruikers eerst hun muziekbestanden uploaden.

Gekochte én eigen muziek

Apple zet gratis alle muziek die is aangeschaft in de iTunes Music Store ook in de cloud. Nieuwe aankopen worden automatisch toegevoegd. De muziek is daar dan beschikbaar voor alle iOS-apparaten die een gebruiker heeft. Het gaat dan alleen om downloaden, wat Apple zelf ook vermeldt.

Het is Apple kennelijk wel gelukt om de muziekmaatschappijen uploads te laten accepteren. De betaalde functie iTunes Match scant de muziekbibliotheken van gebruikers en ontsluit dan meteen de in de Apple-cloud al beschikbare muzieknummers. Eventuele ontbrekende nummers, van muziek die de iTunes Music Store zelf niet biedt, worden dan geüpload naar de iTunes-muziekcloud.

Witwassen

De niet bij iTunes aangeschafte muziek wordt automatisch vervangen door 256 Kbps AAC-bestanden, zonder kopieerbeveiliging (DRM, digital rights management). Dat geldt dan alleen voor de nummers die al aanwezig zijn in Apple’s bibliotheek, die ruim 18 miljoen songs bevat. Dit kan een opwaardering zijn voor muziekbestanden van lagere kwaliteit, merkt Apple nog op.

De ceo van muziekdistributiesite TuneCore klaagt dat Apple hiermee illegaal gekopieerde (en gedownloade) muziek legaliseert. Sterker nog: de iTunes-uitbater verdient er ook nog aan, zegt ceo Jeff Price tegen techblog Mashable. Apple rekent namelijk 25 dollar per jaar voor iTunes Match.

Dat geld komt dan wel deels in handen van de rechtenhouders; de platenmaatschappijen. Volgens geruchten houdt Apple 30 procent, krijgen uitgevers 12 procent en de muzieklabels 58 procent. De betaalde muziekdiensten van Google en Amazon staan in wezen ook illegale muziek toe, maar doen dat zonder contracten met de muziekindustrie.

Komende herfst

iTunes in the Cloud valt samen met meer clouddiensten, die Apple gisteravond heeft onthuld. Dat zogeheten iCloud omvat ook gratis synchronisatie van e-mail, contacten en agenda’s (wat Apple tot nu aanbiedt via het betaalde MobileMe). iCloud komt aanstaande herfst uit, samen met versie 5 van iPhone- en iPad-besturingssysteem iOS. De nu beschikbare bèta van iCloud mist nog iTunes Match.

Het is nog niet bekend of Apple een limiet oplegt aan de hoeveelheid muziek, of de eigen muziek die niet al in de iTunes Music Store bestaat. De iCloud-synchronisatie van e-mail, contacten, agenda’s en zelf aangemaakte documenten krijgt maximaal 5 GB aan opslagruimte. Muziek, apps en e-books die zijn aangeschaft bij Apple tellen niet mee voor dat maximum. Ook foto’s die zijn gemaakt met iOS-apparaten en die worden gesynchroniseerd via Photo Stream vallen buiten die 5 GB.

Voorlopig alleen VS

Vooralsnog lijkt dit probleem alleen in de Verenigde Staten te spelen. Apple kondigt aan dat iTunes Match beschikbaar zal zijn voor 25 dollar per jaar, alleen in de VS. Het is niet duidelijk of dat betekent dat de dienst dus niet in andere landen uitkomt, of voor andere tarieven. Vragen hierover staan uit bij Apple.

De muziekkluis van Amazon is alleen beschikbaar voor mensen met een factuuradres in de VS. Google Music Bèta is nu nog alleen op uitnodiging toegankelijk én dan alleen in de VS. Struikelpunt voor dergelijke diensten zijn de muzieklicenties. De aanbieders moeten daarvoor niet alleen contracten sluiten over zaken als downloaden of streamen, maar in Europa ook onderhandelen per land. Dat probleem speelt al jaren.

Update:

Toegevoegd dat volgens geruchten 58 procent van de inkomsten uit de muziekcloud naar de platenlabels gaat, 12 procent naar muziekuitgevers, en de resterende 30 procent voor Apple is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten