Apple heeft grootste hedgefund ter wereld: 117 MLD

© CIDimport

Apple heeft grootste hedgefund ter wereld: 117 MLD

Geplaatst: 2 oktober 2012 - 07:26

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Apple bezit het grootste hedgefunds ter wereld: Braeburn Capital heeft meer dan 117 miljard dollar in kas. Apple als eigenaar gebruikt het fonds niet om te investeren, maar om belastingen te ontduiken.

Volgens Zero Hedge, de bekende blogsite waar financiële insiders al dan niet anoniem hun opinie kwijt kunnen, gebruikt Apple het investeringsvehicle hoofdzakelijk om zijn cash te managen, en dan vooral om legale sluipwegen te vinden over de hele wereld om zo min mogelijk belasting te hoeven betalen.

Dat Apple al sinds enkele jaren een investeringsfonds heeft is een van de best bewaarde geheimen van 's werelds rijkste bedrijf. Dat dat fonds ook nog eens een hedgefunds is met maar liefst 117 miljard dollar in kas, is een verrassing. Althans, dat was de stand van zaken op 30 juni. Het fonds groeit met maar liefst 15 miljard dollar per kwartaal, dus de actuele waarde kan nu worden geschat op meer dan 130 miljard dollar, meent ZeroHedge.

Bij de start 10 miljard in kas

Het fonds is dus flink gegroeid in de zes jaar dat het bestaat. Apple stopte er bij de start 10 miljard dollar in. Volgens een artikel in de New York Times van dit voorjaar heeft Apple sinds 2006 uit de investeringen die het heeft gedaan meer dan 2,6 miljard dollar verdiend aan rente en dividenden alleen. In de NYT weigert Apple in te gaan op Braeburn, maar anoniem zeiden managers van het bedrijf wel dat het “niet fair is" om Apple te bekritiseren op zijn belastingstrategie “terwijl duizenden andere bedrijven" hetzelfde doen.

Een hedgefund wordt normaliter gebruikt om agressieve investeringen te doen. Dat kan door een overname van een bedrijf, dat dan wordt opgeknipt en in delen verkocht na een flinke reorganisatie. Maar ook wordt gemikt op hoge rendementen door agressief te speculeren op snelle marktdalingen, koersschommelingen in valuta en derivaten die onder meer zijn bedacht tijdens de huizenbubble in de Verenigde Staten.

Hedgefund vol met geheimzinnigheid

Het voordeel dat Apple heeft met het hedgefund is dat het niet verplicht is om openbaar te maken welke bezittingen het heeft. De investeringen van Braeburn Capital zijn dus onduidelijk. Dat de kas op 30 juni welgeteld 117.221.000.000 dollar telde, komt doordat Apple die cashpositie op de eigen balans moest vermelden. ZeroHedge beschrijft hoe het er alles aan heeft gedaan om meer informatie over Braeburn te achterhalen, maar veel pogingen lopen na enkele stappen alweer dood.

Grappig is wel dat een van de managers bij Braeburn tevens werkt voor een financieel bureau dat Magrathea heet, vernoemd naar een planeet bekend van de schrijver Douglas Adams. De enige link tussen Braeburn en Apple komt uit het LinkedIn profiel van Apples fondsbeheerder Gary Wipfler en die van Steve Johnson, de chief investment officer, zo laat ZeroHedge zien.

Congress is het zat en breekt de boel open

De geheimzinnigheid rond Braeburn wordt binnenkort wel opgeheven, zo verwacht ZeroHedge, omdat het Amerikaanse Congress het zat is dat bedrijven als Apple, Microsoft, Google, HP en Oracle miljarden dollars weghouden “van de Amerikaanse belastingbetaler" door te schuiven met omzetten en winsten over de hele wereld.

Zo heeft Webwereld al meerdere malen bericht over de rol van Ierland en ook Amsterdam bij die belastingvluchtroutes naar Bermuda en de Kaaiman Eilanden. De verwachting is dat na de presidentiele verkiezingen de politiek werk maakt van het dichten van die belastinggaten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten