Apple haalt software-update uit Mountain Lion

Door: martin-bruining | 17 februari 2012 12:59

Nieuws

De nieuwe versie van Mac OS X zal niet langer een eigen software update-functie kennen. Updates voor het systeem worden voortaan, net als voor applicaties, aangeboden via de Mac App Store.

Het zoeken naar updates voor het besturingssysteem zal vanaf Mountain Lion via de Mac Appstore verlopen. In Lion en oudere versies werden softwareupdates geïnstalleerd via de optie 'software-update' onder het Apple-menu. Die optie verdwijnt in Mountain Lion ten faveure van de Mac App Store, bevestigt Apple tegenover ZDNet.

De App Store voor Mac werd in januari vorig jaar geopend. De update naar OS X Lion was alleen te downloaden via de virtuele winkel. Apple kondigde Mountain Lion donderdag aan. Het grootste deel van de nieuwe functies is afkomstig uit het mobiele besturingssysteem van Apple.

Poortwachter regelt alle beveiliging

En Apple legt nog meer nadruk op de App Store met de introductie van Gate Keeper. Met die functie kan de gebruiker bijvoorbeeld instellen dat er alleen applicaties uit de Mac App Store kunnen worden geïnstalleerd.

Voor ontwikkelaars die hun applicatie beslist buiten de App Store willen houden komt Apple met het Developer ID. Ontwikkelaars die zijn ingeschreven in het officiële Developer Program kunnen hun app ondertekenen met een uniek ID. Gate Keeper kan die applicaties bij het installeren herkennen en checken of het programma voorkomt op een lijst met bekende malware-programma's.

Een verplichting om uit de App Store te installeren komt er niet. Een gebruiker kan kiezen om alleen apps toe te staan uit de Mac App Store, apps die zijn ondertekend met een Developer ID of iedere applicatie die op internet beschikbaar is.

Niet voor oude hardware

De komst van een nieuw besturingssysteem betekent ook het einde van de ondersteuning voor oudere hardware. Bij de introductie van OS X Lion werd de ondersteuning van Mac's zonder Core 2 Duo processoren al gestopt.

Volgens een anonieme Apple-ontwikkelaar, die tegen Tuaw.com uit de school klapt zal Mountain Lion een aantal oudere systemen niet ondersteunen.

Daaronder zijn iMac's van eind 2006 en alle plastic MacBooks van voor de introductie van het unibody-design. Eigenaren van de allereerste MacBook Air en de originele Mac Pro (en de 8-core versie uit 2007) zullen wel over kunnen gaan naar Mountain Lion.

0 Reactie(s) op: Apple haalt software-update uit Mountain Lion

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.