Apple haalt afluistersoftware van iPhone

Door: rene-schoemaker | 02 december 2011 12:31

Nieuws

Apple gaat de spionagesoftware van CarrierIQ met een softwareupdate verwijderen van al zijn iPhones. Het bedrijf ontkent dat het toetsaanslagen en andere persoonlijke informatie heeft vergaard.

Apple laat dat weten in een verklaring aan AllThingsD, het digitale platform van de Wall Street Journal. Het bedrijf zegt recentelijk de ondersteuning voor die “netwerkdiagnosesoftware" te hebben ingetrokken bij de introductie van iOS 5. Ook zegt het bedrijf dat gebruikers actief toestemming hebben moeten geven voordat Apple “diagnose-informatie" kon krijgen vanaf de iPhones .

“Nadat de klanten daar actief toestemming voor hadden gegeven, werd de informatie geanonimiseerd en versleuteld verzonden. De data bevatte geen persoonlijke informatie", zegt Apple tegen AllThingsD. “We hebben geen toetsaanslagen opgenomen, ook geen berichten en andere persoonlijke informatie. Ook zijn we niet van plan dat in de toekomst te doen."

Meer dan 141 miljoen smartphones

Deze week werd bekend dat meer dan 141 miljoen smartphones de afluistersoftware van CarrierIQ bevatten. De software werd of door de fabrikanten of door telecomproviders voorgeïnstalleerd zonder dat de klant ervan afwist. Op de iPhones stond de software standaard uit, liet Apple al eerder weten.

Nokia en Research in Motion, de maker van de BlackBerry, hebben eerder ontkend dat zij de afluistersoftware standaard voorinstalleren. Nederlandse telecomproviders zeggen eveneens van niets te weten. Gisteren werd wel duidelijk dat ook op Nederlandse iPhones de gewraakte software is aangetroffen.

0 Reactie(s) op: Apple haalt afluistersoftware van iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.