Apple geeft productie iPad-chip aan TSMC

Door: rene-schoemaker | 02 januari 2013 11:39

Nieuws

De nieuwe chips voor de iPad worden voortaan gemaakt door TSMC in plaats van door Samsung. De productie van de A6X-chip gaat een dezer maanden van start.

Apple en Samsung hebben beide al eerder besloten hun relatie af te bouwen als het gaat om de productie en levering van processoren voor de iPhone en iPad. Apple zegt al jaren uit te kijken naar andere leveranciers sinds de relatie met de mobiele divisie van Samsung is verzand in een justitiële loopgravenoorlog. Officieel heeft dat gevecht geen impact op de relatie met die andere divisie van het Taiwanese familieconglomeraat, de chiptak, maar senang voelt Apple zich daar niet bij.

Nu meldt persbureau AFP op gezag van de Commercial Times, een Taiwanese krantensite, dat TSMC de order krijgt om de A6X-chip te produceren. Die chip wordt gebruikt in de laatste Apple-tablet, de iPad 4. Naar verluidt mag 's werelds grootste onafhankelijke chipmaker in dit kwartaal proefdraaien, zodat Apples kwaliteitscontrole de kans krijgt eerst het resultaat te beoordelen.

Samsung onaangedaan door Apples draai

Voor Samsung maakt de verplaatsing van de productie niet veel uit, zo bleek al eerder in een analyse door DigiTimes. Samsung kan de vrijkomende productielijnen goed gebruiken om chips te produceren voor eigen gebruik. Geschat wordt dat Samsung ondanks de grote chipproductie nog steeds zo'n 70 procent van zijn processoren moet inkopen.

Al jaren wordt gespeculeerd op een koerswijziging van Apple nadat beide leveranciers van mobiele apparaten elkaar niet alleen in de winkel maar ook in de rechtszaal ontmoeten. Beschuldigingen over kopieergedrag en schending van patenten vliegen wereldwijd over en weer.

0 Reactie(s) op: Apple geeft productie iPad-chip aan TSMC

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.