Apple frustreert W3C widget-standaard

Door: Jasper Bakker | 12 juli 2011 10:49

Mac

Patenten van Apple op iCloud-functies blokkeren opnieuw de aankomende widget-standaard van het W3C. Die webstandaardenorganisatie wil de nieuwe tegenstand onderuit halen of omzeilen.

Het World Wide Web Consortium (W3C) doet een oproep om 'prior art' te verzamelen over systemen voor toegangscontrole en over het distribueren van content, zoals updates voor applicaties. Het gaat om middelen om kleine webapplicaties, zogeheten widgets, op beveiligde manier via internet te voorzien van updates voor zichzelf.

Conflict

Apple gaat komende herfst dergelijke functies bieden in zijn iCloud én het heeft enkele patenten daarop en ook nog een patentaanvraag lopen. Dit frustreert opnieuw de standaard-in-wording. Het W3C voorziet problemen met het gebruik van toegangsverzoeken voor widget-updates, die worden verwerkt in de in ontwikkeling zijnde standaard. Het heeft al schetsen (working drafts) ontwikkeld voor de werking van deze component.

Dat standaardisatiewerk dreigt volgens het W3C zelf te botsen met patent 7.743.336 en patentaanvraag 20070101146. Eerstgenoemde, ingediend in mei 2006 en net afgelopen maand toegekend, slaat op een securitysysteem voor widgets. De tweede, ingediend in april 2006, heeft betrekking op beveiliging voor distributie en gebruik van content. Ook dit slaat op widgets, die specifiek genoemd worden in de patentaanvraagdocumenten van Apple. Het recentere octrooi bouwt voort op het eerdere patent en noemt dat ook expliciet.

'Onderuit halen'

Apple wil zijn patenten niet vrijelijk ter beschikking stellen aan het W3C, waarvan het zelf ook lid is. Via de bedoelde widget-standaard zou die gepatenteerde technologie dan gratis bruikbaar worden voor andere bedrijven. Volgens de W3C-regels mogen er geen royalty's rusten op standaarden en mogen er geen patentdreigingen zijn.

Het W3C zoekt nu dus voorbeelden van vóór de indiening van Apple's patentaanvragen. Dit kan dienen om die patenten ongeldig te laten verklaren of om ze juist te omzeilen. Volgens AllThingsD, het techblog van de Wall Street Journal, is de standaardorganisatie erop uit om de patenten onderuit te halen. In de 'prior art'-oproep doet het W3C daar juist geen uitspraken over, wat het daar ook politiek vermeldt.

Al eerder aanvaring

Het bedrijf van Steve Jobs frustreert met zijn patenten opnieuw de in wording zijnde standaard voor widgets. Het W3C werkt al enkele jaren aan een widget-standaard en voorziet daarin ook de functionaliteit van updaten voor kleine webprogramma's.

De eerste ronde in deze twist is begin 2009 al opgelaaid. Het W3C is toen door Apple erop gewezen dat het een patent heeft op zelf-updatende applicaties. Dat patent is al in 1995 aangevraagd en in 1998 verkregen. De webstandaardenorganisatie wil die functie opnemen in zijn standaard voor widgets. Apple wil echter licentievergoedingen voor gebruik van zijn gepatenteerde uitvinding.

Voorheen omzeilen

Vervolgens besloot het W3C om zorgvuldig om Apple's patent heen te laveren. Specifieke woordkeus voor de standaard moest dan patentclaims voorkomen. Die omzeiling heeft ook technische consequenties: zo 'mag' de widget zelf niet controleren of er een nieuwe versie is, om zichzelf dan daarmee te updaten. Ook controle via een api zou niet 'mogen'. Updatecontrole en updaten via een apart stuk software (een user agent, ofwel een 'web runtime') zou wel kunnen, schatte het W3C zelf in.

0 Reactie(s) op: Apple frustreert W3C widget-standaard

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.