Apple frustreert aanbieder illegale iOS-apps

Door: martin-bruining | 02 januari 2012 11:17

Nieuws

Apple is actief bezig met het tegenwerken van aanbieders van illegale iOS-apps. De alternatieve softwaremarkt Installous heeft zijn servers verplaatst naar het buitenland.

Apptrackr, de maker van alternatieve appstore Installous, zegt zijn servers naar "diverse andere landen" te hebben verplaatst om copyrightwetgeving te ontduiken. Via Installous is het mogelijk applicaties waar normaal voor betaald moet worden, gratis te installeren.

Het verplaatsen van de servers is volgens Apptrackr niet zonder gevolgen. De aanbieder van illegale apps zegt in de financiële problemen te zijn gekomen en heeft daarom extra advertenties toegevoegd aan zijn applicatie.

Takedown-verzoeken

Volgens een verklaring die Apptrackr uitgaf via de app Installous, waar iphoneheat uit citeert, wordt Installous door Apple geïndexeerd op zoek naar de server waar de illegale app gehost is. De installatiebestanden van illegale applicaties worden veelal gehost bij gratis uploaddiensten als Megaupload en Rapidshare. Die diensten krijgen vervolgens een takedown-verzoek van Apple.

Apptrackr zegt dat Apple die indexering van de hostingservers automatiseerde en zo snel nieuwe takedown-verzoeken kon versturen. Gebruik van captcha's, afbeeldingen die voor computers moeilijk te lezen zijn en dus het onderscheid kunnen maken tussen mens en computer, moeten het voor Apple voortaan onmogelijk maken de links naar de hostingdiensten te indexeren.

Apple loopt geld mis

Om Installous te kunnen gebruiken moet een iPhone of iPad wel eerst gejailbreaked zijn. De gekraakte apps zijn hetzelfde als in Apple officiële appstore, maar ze zijn van hun kopieerbeveiliging ontdaan.

Door de illegale applicaties lopen app-ontwikkelaars geld mis, maar ook Apple mist inkomsten. Het bedrijf strijkt 30 procent van alle inkomsten op bij een download uit de officiële softwarewinkel.

0 Reactie(s) op: Apple frustreert aanbieder illegale iOS-apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.