Apple event: nieuwe MacBook Air en nieuw OS

Door: Wouter Hoeffnagel | 21 oktober 2010 11:42

Nieuws

Een nieuwe MacBook Air, een eerste blik op OS X Lion, FaceTime voor de Mac en een nieuwe App Store. Daarmee gaat Apple "back to the Mac".

Steve Jobs onthulde tijdens een evenement FaceTime voor de Mac, waarmee Mac-gebruikers kunnen bellen met iPhone-gebruikers. Ook komt er een Mac App Store voor gratis en betaalde applicaties. Daarnaast introduceert het bedrijf Mac OS X Lion, plus een nieuwe MacBook Air.

Apple presenteerde zoals verwacht OS X Lion. Bij het ontwikkelen van Lion is volgens Apple inspiratie opgedaan bij iOS. Zo wordt het mogelijk om gebruik te maken van multitouch bewegingen, volgens Steve Jobs een belangrijke functionaliteit op de Mac. Dit gebeurt via een multitouch trackpad, een multitouch Magic Mouse of de Magic Trackpad. Jobs benadrukt dat touchscreens bedoeld zijn om horizontaal te liggen. Hierdoor zijn de schermen van laptops en desktop computers minder geschikt voor deze techniek en die schermen krijgen dan ook geen multitouch.

MacBook Air

Er is ook nieuwe hardware. De nieuwe Macbook Air heeft een 13.3 inch of een 11,6 inch scherm. De 13,3-inch variant heeft een beeldscherm met een resolutie van 1440x900 en de 11,6 inch een resolutie van 1366x768. Beide laptops zijn uitgerust met een Core 2 Duo processor, 2GB intern geheugen en een NVIDIA GeForce 320m videokaart. De 13,3 inch laptop is op de dikste plek 1.7 cm dik en op de dunste 0,3 cm. De 13,3 inch variant weegt 1,3 kilo en de 11,6 inch 1,04 kilo.

Voor de opslag wordt gebruik gemaakt van flash-geheugen op het moederbord. Met de 13,3 inch laptop kun je volgens Jobs 7 uur draadloos internetten of hem 30 dagen standby laten staan. De 11,6 inch versie kan 5 uur zonder laden online zijn. De trackpad van de apparaten is van glas en de Air heeft stereospeakers gekregen.

De 11,6-inch MacBook Air gaat in de Verenigde Staten 999 dollar kosten met 64GB aan flash-geheugen. Voor 1199 dollar wordt de laptop uitgerust met 128GB. De 13,3 inch variant is beschikbaar voor 1299 dollar met 128GB en voor 1599 dollar zit er 256GB in.

App Store

Jobs liet ook een demo van de Lion App Store zien. Deze moet binnen 90 dagen beschikbaar zijn voor Snow Leopard. De apps die hierin werden getoond kunnen full screen worden bekeken. Daarnaast onthouden de apps wat je aan het doen bent als je het programma afsluit, waardoor de software de volgende keer op dat punt verder gaat. Het is niet de bedoeling dat de apps voor de Mac alleen beschikbaar komen in de App Store. De apps worden na het downloaden automatisch geïnstalleerd en geüpdatet.

De gedownloade applicaties worden verzameld in de Launchpad. Met die functie worden de apps weergegevens zoals op de iPad en de iPhone gebeurt. Het is mogelijk om op meerdere bureaubladen een app te draaien en met Mission Control kun je vervolgens overzicht krijgen over de verschillende apps die open staan.

Developers kunnen direct aan de slag met de nieuwe App Store.

FaceTime

FaceTime komt naar de Mac waardoor Mac-gebruikers kunnen videobellen met iPhone-gebruikers. Het videogesprek kan full screen worden bekeken. Apple heeft een betaversie van de software online gezet die gratis is te downloaden.

Naast al deze nieuwigheden presenteerde Jobs ook een nieuwe versie van iLife '11 met daarin upgrades van iPhoto, GarageBand en iMovie. iPhoto heeft een aantal nieuwe functionaliteiten, zoals een full screen mode. Er is ook een Facebook-integratie aangebracht waardoor foto's eenvoudig op Facebook zijn te plaatsen. iMovie krijgt een People Finder, waarmee in videobestanden gezocht kan worden naar personen.

Bron: MacWorld.nl

0 Reactie(s) op: Apple event: nieuwe MacBook Air en nieuw OS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.