Apple en uitgevers verdacht van e-bookkartel

Door: sebastiaan-bareman | 06 december 2011 14:56

Nieuws

De Europese antitrust-waakhond onderzoekt of Apple en vijf uitgevers prijsafspraken hebben gemaakt bij de verkoop van e-books.

De Europese waakhond verdenkt de uitgevers en Apple van het maken van afspraken die nadelige invloed hebben gehad op de e-bookconcurrentie in Europa. De praktijken maken mogelijk een inbreuk op de Europese antitrustregels. De Europese unie behandelt de zaak met prioriteit.

Naast Apple gaat het om de uitgevers Hachette Livre (Frankrijk), Harper Collins (VS), Simon & Schuster (VS), Penguin (Groot-Brittannië) en Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck (Duitsland).

Beperken competitie

De Commissie onderzoekt of de partijen illegale afspraken maakten die de Europese concurrentie beperken. Hiervoor neemt de Commissie de overeenkomsten en voorwaarden die uitgevers zijn aangegaan voor de verkoop van e-books met Apple's iBook Store onder de loep.

Vorig jaar stelde een Amerikaanse aanklager Richard Blumenthal dat Amazon en Apple de e-bookmarkt verzieken, omdat zij bij uitgevers altijd de laagste prijs voor e-books bedisselen.

Door de afspraken met de uitgevers voorkomen Amazon en Apple gezonde prijsconcurrentie, beweerde Blumenthal. Hij beschuldigde Apple van afspraken met dezelfde uitgevers die de Europese waakhond nu onder de loep neemt.

0 Reactie(s) op: Apple en uitgevers verdacht van e-bookkartel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.