Apple en uitgevers proberen met toezegging Europese boete te voorkomen

Door: Wouter Hoeffnagel | 03 september 2012 18:32

Nieuws

Apple en vier uitgevers van e-boeken willen verkopers van e-boeken zoals Amazon twee jaar lang toestaan e-boeken met korting te verkopen. De bedrijven hopen hiermee een einde te maken aan een onderzoek naar prijsafspraken van de Europese Commissie (EC).

Reuters schrijft dat Apple en de uitgevers met de toezegging een boete van de EC willen voorkomen. Het gaat om de uitgevers Simon & Schuster, HarperCollins, Hachette Livre en Georg von Holtzbrinck.

Eerdere schikking

Naast de Europese Commissie beschuldigt ook het Amerikaanse Openbaar Ministerie Apple en de uitgevers van het maken van prijsafspraken. De Europese als Amerikaanse mededingingsautoriteiten stelde eerder een schikking voor, maar zowel Apple als de uitgevers besloten hier niet mee akkoord te gaan.

De EC beschuldigt Apple en de uitgevers van het maken van prijsafspraken. De uitgevers hebben een overeenkomst met Apple gesloten waarin staat dat hun boeken voor een vaste prijs in de iBookstore worden aangeboden. Apple krijgt dertig procent van de opbrengst.

Andere verkopers

De uitgevers hebben in het contract echter ook afgesproken dat andere verkopers de boeken niet voor een lagere prijs mogen verkopen. De EC stelt dat dit niet is toegestaan en onderzoekt daarom de werkwijze van Apple en de uitgevers.

0 Reactie(s) op: Apple en uitgevers proberen met toezegging Europese boete te voorkomen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.