Apple en Samsung verdelen winst mobiele markt

Door: chris-koenis | 07 mei 2013 13:15

Nieuws

Alle winst die op de mobiele markt wordt gemaakt, gaat naar Apple en Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is daarbij hard op weg naar de koppositie.

Apple en Samsung blijven de enige twee bedrijven die zwarte cijfers schrijven op de mobiele markt. Waar Apple tot voor kort – ondanks een relatief klein marktaandeel – de meeste winst pakte, is het nu Samsung dat hard op weg is naar een positie als marktleider. Dat blijkt uit een nieuw rapport van analist Michael Walkley van Canaccord Genuity, die elk kwartaal de mobiele markt becijfert.

Op dit moment pakt Apple 57 procent van de winst, terwijl Samsung stijgt naar 43 procent. Vorig jaar was de verdeling nog 74 procent om 26 procent. Alle andere onderzochte leveranciers (HTC, LG en BlackBerry) schrijven rode cijfers op hun mobiele afdeling.

Galaxy S4 als zilvervloot

Volgens Walkley kan Samsung nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S4, het komende kwartaal zorgen voor de koppositie. Terwijl Apple’s iPhone-verkoopcijfers voor de iPhone 5 tegenvallen, doet Samsung het alsmaar beter. Apple liet bij zijn laatste kwartaalcijfers zelf weten dat het verwacht dat de ooit dikke winstmarges verder teruglopen.

Samsung dankt zijn groeiende marktaandeel ook aan opkomende markten zoals China, India en Rusland. Het bedrijf brengt zoals bekend een scala aan modellen uit, terwijl Apple alleen het topmodel de iPhone verkoopt. Sommige analisten geloven dan ook dat het hoog tijd is dat Apple met een goedkopere smartphone op de markt komt.

‘Apple mist de boot’

Zo niet is het mogelijk dat Apple de boot mist, waarschuwt analist Laurence Isaac Balter van Oracle Investment Research in The New York Times. Hij wijst daarnaast op de populariteit van het grotere scherm. Balter: “Heeft de huidige iPhone-schermgrootte de toekomst? De markt zegt overduidelijk een groter scherm. Als mensen de keuze moeten maken tussen de twee [Apple of Samsung – red] kiezen ze voor de grotere schermen.”

Veel hangt volgens hem af van nieuwe releases van Apple. De nieuwe iPhone staat vooralsnog gepland voor deze herfst. Of er voor die tijd een goedkopere iPhone op de markt verschijnt, is nog altijd niet bevestigd door het Amerikaanse bedrijf.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple en Samsung verdelen winst mobiele markt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.