Apple en Motorola bespraken Android-brede patentdeal

Door: andreas-udo-de-haes | 13 maart 2012 12:01

Nieuws

Apple en Motorola hebben onderhandeld over een schikking die Apple's patentclaims voor alle fabrikanten van Android-apparaten zou afdekken, vooruitlopend op de overname van Motorola door Google.

De onderhandelingen tussen Motorola en Apple hebben recentelijk een nieuw karakter gekregen, gezien de geplande overname van Motorola door Google.

Eind 2011 hebben de partijen het scenario besproken dat Google voorstaat: een kruislicentiedeal waarmee niet alleen Motorola is afgedekt voor het gebruik van Apple's patenten in Android, maar álle makers van Android-toestellen. Dat blijkt uit documenten van de Europese Commissie (EC).

Google op achtergrond

Alhoewel de acquisitie nog niet definitief is, heeft Google het recht om patentdeals die Motorola nu voorstelt goed- of af te keuren. De Commissie merkt op dat Google nog geen gebruik heeft gemaakt van deze vetomacht, en tot nog toe steeds goedkeuring heeft gegeven aan de strategische bewegingen van Motorola.

Het heeft ook niet als harde eis gesteld dat een kruislicentie moet gelden voor alle Android OEM's. Dit heeft meegewogen bij de beslissing van de EC om zijn zegen te geven aan de overname van Motorola door Google. De Commissie maakt zich wel zorgen dat Google alsnog zijn patentmacht zou kunnen misbruiken.

Apple wil geld

Onlangs werd bekend dat Apple inderdaad bereid zou zijn om te schikken met meerdere Android OEMs, zoals Samsung en Motorola. De kruislicentie zou echter niet met gesloten beurzen kunnen, want Apple wil naar verluidt tussen de 5 en 15 dollar aan royalty's per Android-toestel.

In 2010 zou Motorola, lang voordat Google in beeld was, hebben aangestuurd op een deal waarbij Apple alle standaardessentiële patenten van Motorola zou mogen gebruiken, in ruil voor een licentie op Apple's hele patentportfolio van niet-standaardessentiële patenten. Apple weigerde dit voorstel, waarna Motorola Apple aanklaagde en vice versa.

0 Reactie(s) op: Apple en Motorola bespraken Android-brede patentdeal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.