Apple eist opnieuw verbod alle Galaxy's in Nederland

Door: andreas-udo-de-haes | 07 september 2012 09:12

Nieuws

Apple geeft niet op na het grotendeels verloren kort geding tegen Samsung vorig jaar. Drie bodemprocedures moeten alsnog alle Galaxy smartphones en tablets, inclusief de nieuwste, in de ban doen.

Apple eist opnieuw een verbod op alle smartphones en tablets van Samsung die Android draaien en multitouch ondersteunen, inclusief de Galaxy S III, de Galaxy Nexus en de nieuwste Galaxy Tab-varianten.

Vrijdag staan de kemphanen weer tegenover elkaar voor de rechtbank in Den Haag. Volgens Apple maakt Samsung, of eigenlijk Android, inbreuk op een octrooi op het toelaten of blokkeren van multitouch op verschillende elementen van de user interface.

Alle Android-toestellen maken inbreuk

Een vergelijkbare functie zit in alle Android smartphones én tablets van Samsung die momenteel op de markt zijn. Vorig jaar oordeelde de Haagse kortgedingrechter dat Samsung (en dus Android) geen inbreuk maakte op dit patent. Maar Apple vecht verder, en sleept Samsung opnieuw voor de rechter in drie aparte bodemzaken.

Terwijl bij het kort geding vorig jaar alle claims op een hoop werden geveegd, is het nu uitgesplitst in drie aparte procedures: morgen het multitouch patent EP 2098948, en op 28 september het gepatenteerde scrollen door een fotogalerij op een aanraakscherm (EP 2058868), waarmee Apple wel won.

Daarna volgt er nog een zaak over modelrechten, die Apple vorig jaar volledig verloor. Die zitting staat echter nog niet op de rol, meldt de woordvoerster van de rechtbank Den Haag.

Daarnaast is Apple ook in hoger beroep gegaan tegen de vonnissen in kort geding. De kwestie over de inbreuk van de Galaxy Tab op modelrechten van Apple ging versneld naar het Hof, die maakte echter wederom gehakt van Apple's claims, zodat de zaak nu bij de Hoge Raad ligt.

Ook in Duitsland

Apple heeft het multitouch patent ook ingezet bij Duitse rechtszaken tegen zowel Samsung als Motorola. De uitspraak in die zaken wordt op 21 september verwacht, schrijft patentblogger Florian Müller.

In de VS leed Samsung onlangs een zeer gevoelige nederlaag. Een jury in San Jose veroordeelde Samsung tot een boete van ten minste 1 miljard dollar vanwege moedwillige inbreuk op Apple's intellectueel eigendom. In december zal de Amerikaanse rechter een definitief oordeel vellen.

Compleet los van VS

De procedures in Nederland staan juridisch gezien compleet los van de Amerikaanse zaak. Zowel de patenten als het patentrecht zit hier anders in elkaar. Bovendien oordeelde in de VS een jury van leken, in Nederland een gespecialiseerde rechtbank. Website Webwereld zal morgen live verslag doen van de zitting.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple eist opnieuw verbod alle Galaxy's in Nederland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.