Apple dreigt eigenaar iPad-merknaam met rechtszaak

Door: Jasper Bakker | 21 februari 2012 10:07

iPad

Apple dreigt het Chinese bedrijf Proview aan te klagen voor smaad en misleiding. Proview bezit in China de merknaam iPad en ligt daarover in de clinch met Apple.

Proview ontkent namelijk dat het via een dochteronderneming de merknaam aan Apple heeft verkocht. Volgens het moederbedrijf én de Chinese rechter geldt deze verkoop in ieder geval niet voor China. Apple dreigt nu het dwarsliggende computerbedrijf aan te klagen.

Dreigbrief

Volgens de Amerikaanse iPad-maker hebben oprichter Yang Rongshan en de advocaten van Proview misleidende verklaringen in de media afgelegd. Die valse informatie berokkent Apple schade en kan het bedrijf business kosten in China, claimt het bedrijf van ceo Tim Cook in een juridische dreigbrief aan Proview.

De door Proview afgelegde verklaringen zijn in tegenspraak met de feiten en dat is ongepast, schrijft Apple. "Vooral als zulke onthullingen als gevolg hebben dat Apple's reputatie ten onrechte wordt geschaad." Deze brief is uitgelekt aan de IDG News Service, van Webwereld-uitgever IDG.

'Zonder medeweten verkocht'

Onder de door Apple gewraakte verklaring bevindt zich onder meer de verklaring dat Proview zijn iPad-merknaam nooit willens en wetens heeft verkocht. De deal uit 2009 waar Apple zich op beroept is gedaan door een Taiwanese dochter. Deze opereerde volgens Proview zonder toestemming en medeweten van het moederbedrijf.

Apple spreekt dat tegen en haalt mailcorrespondentie aan tussen Proview zelf en het Britse bedrijf dat de merknaam voor Apple heeft gekocht. Die 'tussenpersoon' is door Apple voor dit doel opgezet.

iPad-desktopcomputer

Proview maakt zelf een iPad, wat een desktopcomputer is die qua ontwerp veel wegheeft van de oude iMac G3. In de strijd met Apple eist Proview niet alleen een verkoopverbod in China, maar ook een im- en exportverbod. Doordat China het productieland is voor Apple raakt zo'n verbod de wereldwijde iPad-bevoorrading. Ondertussen laat het Chinese bedrijf weten dat bereid is een schikking te treffen.

Tech-nieuwssite AllThingsD heeft de dreigbrief van Apple in handen gekregen en online gepubliceerd. De brief begint in het Chinees, maar is vanaf pagina 4 in het Engels:

Apple_proview

Update:

Apple's dreigbrief aan Proview toegevoegd.

0 Reactie(s) op: Apple dreigt eigenaar iPad-merknaam met rechtszaak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.