Apple doet iOS 8 en OS X Yosemite uit de doeken

Door: chris-koenis | 03 juni 2014 08:19

iPad

Apple kondigde maandagavond het nieuwe iOS 8 en OS X Yosemite aan tijdens de jaarlijkse WWDC-conferentie. Nieuwe hardware werd er nog niet door het bedrijf van Tim Cook geïntroduceerd. iOS 8 zal vermoedelijk later dit jaar samen met de iPhone 6 beschikbaar komen.

In opnieuw een gelikte en strak geregiseerde twee uur durende presentatie heeft Apple maandagavond OS X 10.10, dat de naam 'Yosemite' draagt, en iOS 8 aangekondigd. Beide OS'en groeien opnieuw dichter naar elkaar toe en worden dit najaar uitgerold naar het grote publiek.

Wat betreft OS X 10.10 in het oog springt, is het vernieuwde platte design, waardoor alles er net iets anders uitziet. De iconen op de werkbalk zijn opgefrist en Yosemite krijgt een notificatiecentrum a la iOS 7. Ook Spotlight ziet er anders uit: applicaties kunnen voortaan gestart worden via een zoekbalk midden op het scherm, waarbij ook zoekresultaten van het web worden meegenomen.

AirDroppen tussen Mac en iPhone

Echt handig is de update van AirDrop, de wifi-functionaliteit voor het verslepen van bestanden tussen Macs. AirDrop werkt in OS X 10.10 namelijk ook tussen iOS en Mac. Verder is er het nieuwe 'Handoff' voor het samenwerken aan bestanden, of het verder werken op een ander Apple-apparaat.

Maar er is meer aandacht voor synchronisatie. Apple introduceert iCloud Drive, waarmee cloudbestanden direct via Finder zijn te openen en te beheren. iCloud Drive werkt ook op Windows. Daarnaast is er MailDrop voor het versleuteld versturen van bijlages (tot 5GB) via diezelfde iCloud.

Bellen met je Mac

Opmerkelijk bij OS X 10.10 is dat gebruikers kunnen bellen via hun Mac. Yosemite heeft de mogelijkheid om gesprekken, weliswaar via de iPhone, op te nemen op de desktop. Een reguliere telefoonoproep verschijnt op je scherm en kan direct worden opgenomen, zonder je iPhone aan te raken. Ook toont iMessage voortaan SMS-berichten op de Mac.

Dan het aanstaande iOS 8, dat eveneens aan alle kanten wordt bijgeschaafd en legio nieuwe functies krijgt. Het grootste nieuws lijkt HealthKit, een platform met de standaardapp Health voor het verzamelen van gezondheidsgegevens, ook via third party apps. Een optie is om de app direct te koppelen met je (huis)arts, die bericht krijgt wanneer bepaalde gemeten waardes zoals je bloeddruk of suikerspiegel in serieus gevaar komen.

Third-party keyboards

Ook interessant is de toevoeging van QuickType voor woordsuggesties bij het typen, al is er in eerste instantie geen ondersteuning voor Nederlands, blijkt uit de presentatie. De door velen begeerde mogelijkheid voor third-party keyboards wordt eveneens toegevoegd.

iOS 8 synchroniseert verder automatisch al je foto's via iCloud. Helaas blijft het bij 5 GB gratis opslagruimte, al verlaagt Apple wel de prijzen voor een uitbreiding hiervan.

Domotica

Tot slot aandacht voor TouchID en HomeKit. Die eerste in iOS 7 geïntroduceerde vingerafdrukscanner opent zichzelf voor apps van derden. HomeKit is Apple's nieuwe ecosysteem voor domotica, oftewel het besturen van huishoudelijke apparaten met je iPhone. Een reeks aan partners, waaronder Philips, doen in eerste instantie mee.

Bron: Webwereld.nl

1 Reactie(s) op: Apple doet iOS 8 en OS X Yosemite uit de doeken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 juni 2014 18:42 darknessblade
    doet me denken aan yosemite sam van de loony tunes
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.