Apple: de gedroomde cloudmessias

Door: keir-thomas | 01 maart 2011 11:37

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Juist nu zou Apple een voortrekkersrol kunnen vervullen om te laten zien hoe cloud computing voor desktopgebruikers kan werken.

Dankzij een bevriende softwareontwikkelaar heb ik afgelopen weekend de kans gehad om de preview-versie van Mac OS X 10.7 te proberen. Net als bij voorgaande versies, krijg ik sterk de indruk dat Apple veel tijd heeft besteed aan problemen die gebruikers niet als zodanig ervaren. Zo kun je nu bijvoorbeeld snel bestanden terugzetten naar eerdere versies, maar hoe vaak zou je zoiets willen doen?

Wat ik verbazingwekkend vind, is hoe weinig tijd Apple aan cloud computing heeft besteed. Dat is erg jammer, want Apple zou cloud de spreekwoordelijke schop onder de kont kunnen geven; de schop die het vooral in deze tijden zo hard nodig heeft.

MobileMe is het net niet

Natuurlijk moet ik toegeven dat er wel van enige cloud-integratie in OS X sprake is. Zo biedt de MobileMe-dienst online opslag en kun je de kalender en het adresboek met de cloud synchroniseren. Maar MobileMe draait alleen om het delen van data tussen verschillende Apple-producten. Zo biedt het bijvoorbeeld geen uitkomst voor collaboration in productiveitssoftware.

Met name dat laatste vind ik erg jammer, aangezien Apple juist nu een voorbeeld zou kunnen zijn voor hoe cloud computing voor desktopgebruikers zou kunnen werken.

Cloud computing heeft met twee grote obstakels te kampen. De eerste is het gebruiksgemak. Hoe kun je het beste in de cloud werken? Volgens Google moet dat via een webbrowser gebeuren of via zijn eigen Chrome OS, wat eigenlijk niets meer is dan een uit de kluiten gewassen webbrowser. In mijn ogen is het een onbeholpen aanpak.

Daarnaast huiveren gebruikers voor de veiligheid van hun data in de cloud. Volgens de principiële definitie, is het internet een publiek toegankelijk netwerk en is het de bedoeling dat gebruikers overal toegang tot hun data hebben. Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat onbekenden absoluut geen toegang hebben tot onze persoonlijke data bij gebruik van cloud?

Apple zou beide problemen gemakkelijk kunnen oplossen. Dat systeem waar ik het eerder over had, waarmee je eerdere versies van bestanden terug kunt zetten, zou cloud-enabled kunnen werken.

Apple heeft alle kwaliteiten in huis

Als dat het geval zou zijn, zou collaboration met bijvoorbeeld Office-applicaties mogelijk worden. Ik zou niet weten hoe dit precies moeten gaan werken, maar daar heeft Apple haar schare superbe softwareprogrammeurs voor in dienst genomen. Aangezien Apple vaker met het bijltje heeft gehakt, zou het bedrijf ook nu hierin een pioniersrol kunnen vervullen. Het is een ongeschreven regel dat Microsoft precies nadoet wat Apple eerder heeft gedaan, en dat al jaren doet. Als er geen Macintosh was geweest, zou Windows 95 er waarschijnlijk heel anders hebben uitgezien.

0 Reactie(s) op: Apple: de gedroomde cloudmessias

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.