Juist nu zou Apple een voortrekkersrol kunnen vervullen om te laten zien hoe cloud computing voor desktopgebruikers kan werken.

Dankzij een bevriende softwareontwikkelaar heb ik afgelopen weekend de kans gehad om de preview-versie van Mac OS X 10.7 te proberen. Net als bij voorgaande versies, krijg ik sterk de indruk dat Apple veel tijd heeft besteed aan problemen die gebruikers niet als zodanig ervaren. Zo kun je nu bijvoorbeeld snel bestanden terugzetten naar eerdere versies, maar hoe vaak zou je zoiets willen doen?

Wat ik verbazingwekkend vind, is hoe weinig tijd Apple aan cloud computing heeft besteed. Dat is erg jammer, want Apple zou cloud de spreekwoordelijke schop onder de kont kunnen geven; de schop die het vooral in deze tijden zo hard nodig heeft.

MobileMe is het net niet

Natuurlijk moet ik toegeven dat er wel van enige cloud-integratie in OS X sprake is. Zo biedt de MobileMe-dienst online opslag en kun je de kalender en het adresboek met de cloud synchroniseren. Maar MobileMe draait alleen om het delen van data tussen verschillende Apple-producten. Zo biedt het bijvoorbeeld geen uitkomst voor collaboration in productiveitssoftware.

Met name dat laatste vind ik erg jammer, aangezien Apple juist nu een voorbeeld zou kunnen zijn voor hoe cloud computing voor desktopgebruikers zou kunnen werken.

Cloud computing heeft met twee grote obstakels te kampen. De eerste is het gebruiksgemak. Hoe kun je het beste in de cloud werken? Volgens Google moet dat via een webbrowser gebeuren of via zijn eigen Chrome OS, wat eigenlijk niets meer is dan een uit de kluiten gewassen webbrowser. In mijn ogen is het een onbeholpen aanpak.

Daarnaast huiveren gebruikers voor de veiligheid van hun data in de cloud. Volgens de principiële definitie, is het internet een publiek toegankelijk netwerk en is het de bedoeling dat gebruikers overal toegang tot hun data hebben. Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat onbekenden absoluut geen toegang hebben tot onze persoonlijke data bij gebruik van cloud?

Apple zou beide problemen gemakkelijk kunnen oplossen. Dat systeem waar ik het eerder over had, waarmee je eerdere versies van bestanden terug kunt zetten, zou cloud-enabled kunnen werken.

Apple heeft alle kwaliteiten in huis

Als dat het geval zou zijn, zou collaboration met bijvoorbeeld Office-applicaties mogelijk worden. Ik zou niet weten hoe dit precies moeten gaan werken, maar daar heeft Apple haar schare superbe softwareprogrammeurs voor in dienst genomen. Aangezien Apple vaker met het bijltje heeft gehakt, zou het bedrijf ook nu hierin een pioniersrol kunnen vervullen. Het is een ongeschreven regel dat Microsoft precies nadoet wat Apple eerder heeft gedaan, en dat al jaren doet. Als er geen Macintosh was geweest, zou Windows 95 er waarschijnlijk heel anders hebben uitgezien.

Wat betreft de beveiliging, is een van de sterke punten van Apple dat mensen het merk vertrouwen. Apple hoeft daarom niet veel werk te verzetten, behalve dat er standaardbeveiliging (zoals dataencryptie) aanwezig moet zijn. Als Steve Jobs daarna in een keynote nogmaals benadrukt dat Apple beveiliging erg serieus neemt (en misschien melding maakt van een paar beveiligingsinnovaties), dan zal dit voor de meeste Apple-gebruikers genoeg zijn.

Momenteel zijn we wat betreft cloudbeveiliging in een impasse geraakt. Leveranciers hebben weliswaar beveiligingssystemen geïmplementeerd, maar deze helpen niet om klanten met twijfels over te halen. Ze verwachten dat gebruikers toch hun bezwaren overboord gooien en overstappen. Toch laat onderzoek na onderzoek zien dat eindgebruikers dit niet van plan zijn om te doen. We zijn op een dood spoor beland.

We moeten leren hoe we de cloud kunnen vertrouwen en Apple kan hierin een voortrekkersol vervullen. Natuurlijk zal een goede clouddienst van Apple veel geld kosten. En ja, waarschijnlijk zal het alleen voor Apple-producten werken – hoewel Apple misschien ook voor open standaarden kiest, zoals het in het verleden heeft gedaan.

Simpel, veilig en inuïtief

Maar dat is niet het punt. We hoeven niet van Apple te verwachten dat zij een dienst uitbrengen waarvan de hele wereld gebruik kan maken. Ik hoop alleen dat ze kunnen laten zien hoe cloud computing simpel, veilig en intuïtief zou kunnen werken.

Wat er ook speelt, het feit dat Apple het niet aandurft om een volledige cloudoplossing te bieden, is voor mij een teken aan de wand dat het management van Apple de cloud als grillig en misschien zelfs als ongeschikt beschouwt. Ik denk dat als Apple werkelijk in cloud zou geloven, ze al twee of drie jaar geleden pionier in cloud-diensten zouden zijn.

Daarnaast is cloud nog altijd iets wat gelinkt wordt met het zakenleven, terwijl Apple hoofdzakelijk een consumentenleverancier is (het zette onlangs nog zijn serveroplossingen buiten de deur). Toch is de iPhone een regelrechte hit onder zakelijke gebruikers nadat het eerst de consumentenwereld veroverde. Daarom kan Apple ook een consumentgeoriënteerde cloudoplossing maken die via de ‘voedselketen’ vanzelf in het bedrijfsleven terecht zou komen.

Er zijn weliswaar geruchten die erop zouden wijzen dat Apple de cloud omarmt, maar in de wereld van Apple is er overal wel een gerucht over te vinden. Toch is het iets dat ik graag zou willen zien, maar waarvan ik weet dat het daar eigenlijk al te laat voor zou zijn.



Keir Thomas schrijft voor websites van IDG al decennia lang over de computerindustrie. Daarnaast heeft hij een aantal boeken op zijn naam staan, waarover je meer kunt lezen op zijn website KeirThomas.com.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten