Apple-chip krijgt grotere rol in toekomstige MacBook

Door: Lub Snoek | 02 februari 2017 09:17

Mac

Apple heeft een grotere rol weggelegd voor de zelf ontworpen chip die momenteel in de nieuwste MacBook Pro zit. Deze chip stuurt nu alleen nog de Touch Bar aan, maar zal in de toekomst meer taken krijgen.

Intel

Dat meldt Bloomberg, die contact heeft gehad met betrokkenen. De nieuwste MacBooks van zijn momenteel allemaal voorzien van Intel-chips. Alleen de MacBook Pro met Touch Bar heeft een tweede chip die Apple zelf heeft ontworpen, de T1. Deze ARM-chip heeft als enige doeleinde om de Touch Bar aan te sturen en kan feilloos samenwerken met de Intel-chip die de rest van de laptop aanstuurt.

Achter de schermen werkt Apple aan een nieuwe ARM-chip. De chip, met codenaam T310, zou meer functies kunnen aansturen dan de huidige T1-chip.

Power Nap

De T310 zou vooral in actie komen als de MacBook in sluimerstand is. Tijdens de zogenaamde "Power Nap" zal de nieuwe ARM-chip allerlei zaken kunnen afhandelen. De chip kan email ophalen en updates installeren terwijl de MacBook is dichtgeklapt. Deze taken worden nu nog uitgevoerd door de Intel-chip. Tijdens deze taken gebruikt de Intel-chip nu al weinig batterij.

De eerstvolgende MacBooks met de nieuwe chip krijgen waarschijnlijk nog steeds zowel een ARM- als Intel-chip. Volgens de bron zou het volledig overstappen naar ARM-chips de MacBook nog zuiniger maken. De kans is aanwezig dat varianten van de ARM-chip in de toekomst ook zaken als bluetooth en opslag kunnen verwerken. Dit zou de Intel-chip nog verder ontlasten.

iOS

De ARM-chip is niet de eerste chip die Apple zelf ontwerpt. Sinds 2010 plaatst Apple zijn eigen A-Series processors in iPhones en iPads. Deze chips worden geprezen om hun efficiëntie en de zelf ontworpen chips zijn één van de beste investeringen van het Amerikaanse bedrijf geweest.

Het verder ontwikkelen van een eigen chip voor macOS, zou Apple nog verder in staat stellen om een volledig eigen ecosysteem te ontwerpen. Door zowel de software als hardware zelf te ontwerpen, zouden nieuwe functies nog beter kunnen werken op toekomstige Macs.

Vooralsnog meldden de bronnen van Bloomberg dat Apple op de korte termijn nog geen afscheid wil nemen van Intel.

Foto: MobiKart

0 Reactie(s) op: Apple-chip krijgt grotere rol in toekomstige MacBook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.