Apple censureert medewerkers online

Door: martin-bruining | 05 december 2011 12:09

Mac

Medewerkers van Apple mogen online niets zeggen over het bedrijf. Ook niet als ze dat privé doen.

Dat blijkt uit de uitgelekte Social Mediapolicy van het bedrijf, waar 9to5Mac de hand op heeft weten te leggen. Het document geeft een verrassend inkijkje in het Social Mediabeleid van Apple. Op basis van deze documenten is vorige maand nog een medewerker ontslagen. Hij plaatste op Facebook een rant tegen het bedrijf. Zijn berichten op Facebook waren alleen zichtbaar voor vrienden, maar een collega (en tevens Facebook-vriend) verlinkte hem bij zijn baas.

Volgens de policy moeten Apple-medewerkers dan ook “onthouden dat er consequenties zijn aan wat je online plaatst. Er volgen disciplinaire maatregelen als je dingen doet die ongepast zijn en ingaan tegen Apple-policy's."

Speculatieverbod

Als er een nieuw Apple-product aan lijkt te komen draait de geruchtenmachine op volle toeren. Medewerkers van het bedrijf mogen niet deelnemen aan discussies hierover. De policy vermeldt uitdrukkelijk dat ze niets over nieuwe producten mogen zeggen. “Ook niet als een vriend of kennis op het punt staat een grote aankoop te doen, terwijl er een nieuw product op stapel staat."

Het is ook niet toegestaan deel te nemen aan discussies op Apple-gerelateerde websites. Niet als medewerker, maar ook niet op persoonlijke titel. “De grenzen tussen publiek en privé, tussen persoonlijk en professioneel zijn vaag op social media", is in de policy te lezen. De documenten waarschuwen ervoor dat de mening van een medewerker verward kan worden met die van het bedrijf. “Alleen aangewezen personen mogen namens het bedrijf spreken. Om verwarring te voorkomen, moet je altijd aangeven dat je spreekt op persoonlijke titel."

Persoonlijke websites

Medewerkers mogen er wel een eigen website op nahouden, maar op die sites mag dan helemaal niets over Apple gemeld worden. Ook rekent het bedrijf erop dat medewerkers op hun eigen site een disclaimer opnemen die vermeldt dat de uitlatingen op persoonlijke titel zijn. Verder mogen er geen foto's of video's gedeeld worden die iets met Apple te maken hebben.

0 Reactie(s) op: Apple censureert medewerkers online

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.