Apple brengt iPhone 5 op 28 september naar Nederland

Door: Elmar Rekers | 12 september 2012 19:20

Mac

Apple heeft woensdag de iPhone 5 officieel aangekondigd. De smartphone beschikt over een 4 inch Retina-display en is dunner en lichter dan de iPhone 4S. De iPhone 5 verschijnt op 28 september in Nederland.

Apple-ceo Tim Cook presenteerde de iPhone 5 woensdagavond (Nederlandse tijd) tijdens een persconferentie in San Francisco. Het uiterlijk van de telefoon komt grotendeels overeen met de geruchten die al maanden rondgaan. Zo houdt Apple vast aan de ingeslagen weg met de iPhone 4, waarbij de voorkant wederom volledig uit glas bestaat. De achterkant is ditmaal van aluminium.

Het beeldscherm is dus gegroeid naar 4 inch, waarbij de telefoon enkel in lengte is toegenomen. Hierdoor zou de iPhone 5 volgens Apple beter in de hand moeten liggen dat andere smartphones met een groot beeldscherm.

Retina

Het display heeft een resolutie van 1136 x 640 pixels en is uiteraard weer van het type Retina. De pixeldichtheid komt uit op 326 ppi. Opvallend is dat er door het grotere scherm nu ruimte is ontstaan voor een vijfde rij apps op het thuisscherm.

De apps dienen overigens wel geoptimaliseerd te worden om gebruik te maken van het grotere scherm. Volgens Apple zullen veel ontwikkelaars dan ook spoedig met nieuwe versies van populaire apps komen. Applicaties die niet zijn geoptimaliseerd, zullen gecentreerd worden weergegeven en krijgen zwarte balken aan de boven- en onderkant.

Snellere iPhone

De iPhone 5 is 7,6 millimeter dik en weegt 112 gram. Hiermee is de smartphone 20 procent lichter dan de iPhone 4S. Verder zit er een A6-processor in de iPhone 5, welke grafische opdrachten twee keer sneller belooft te verwerken. Zoals verwacht ondersteunt de iPhone 5 het nieuwe 4G-internet (LTE). Hiervoor zegt Apple overeenkomsten te zijn aangegaan met providers over de hele wereld, waaronder enkele in Europa.

Apple heeft voor de iPhone 5 een kleinere dock-connector ontworpen, iets waar de laatste weken al verschillende foto's van op internet verschenen. Door deze kleine aansluiting zullen huidige kabels en opladers niet op de nieuwe iPhone te gebruiken zijn. Verder zijn er drie microfoons in de telefoon gebouwd, welke er onder meer voor moeten zorgen dat Siri beter in staat is stemcommando's op te vangen.

Camera

Ook heeft Apple een licht verbeterde camera in de telefoon gestopt. Het gaat hier wederom om een 8 megapixel sensor, welke foto's schiet op een resolutie van 3264 x 2448 pixels. Ook is het mogelijk panoramafoto's te schieten. De camera zou vooral voor betere foto's moeten zorgen in donkere omgevingen, en bij het maken van video's zou de beeldstabilisatie beter werken.

De iPhone 5 zal geleverd worden met iOS 6, het nieuwe mobiele besturingssysteem dat Apple eerder dit jaar al onthulde. De smartphone verschijnt op 21 september in de Verenigde Staten en zal een week later, op 28 september, ook beschikbaar komen in Nederland. Het toestel wordt verkrijgbaar in zowel zwart als wit, en Apple houdt dezelfde prijsstelling aan als bij de iPhone 4S. De laatstgenoemde zal overigens in prijs dalen.

[youtube]tFgigrZzoZk[/youtube]

0 Reactie(s) op: Apple brengt iPhone 5 op 28 september naar Nederland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.