Apple blokkeert verkoop Samsung Galaxy Tab - update

Door: rene-schoemaker | 02 augustus 2011 12:29

iPad

Apple verhindert dat Samsung zijn nieuwe tablet Galaxy Tab 10.1 op de markt mag brengen in Australië. Samsung moet wachten totdat een door Apple aangespannen patentzaak ten einde is.

De advocaten van beide bedrijven hebben een akkoord bereikt over het stopzetten van de verkoop van Samsungs nieuwe tablet. Die iPad-concurrent is pas weer verkrijgbaar als er duidelijkheid is in een lopende patentzaak.

Apple beschuldigt Samsung ervan 10 patenten te schenden met de Galaxy Tab. Volgens Apple schendt Samsung onder meer patenten op het gebied van technologie gebruikt in het aanraakscherm en kopieert het de “look and feel" van de iPad met zijn Galaxy Tab.

Ook in de Verenigde Staten

Apple tracht tevens te verhinderen dat Samsung zijn Tab 10.1 verkoopt in de Verenigde Staten en in een aantal andere landen. De nu bereikte verkoopstop in Australië is het eerste succes in die strategie. Samsung is tevens akkoord gegaan met de eis van Apple te stoppen met adverteren over de Tab 10.1 in Australië.

Het akkoord houdt verder nog wel een eventuele schadevergoeding in. Mocht Apple de zaak tegen Samsung verliezen, dan moet de iPad-maker de schade vergoeden die de elektronicagigant uit Zuid-Korea oploopt. Die schade is niet nader omschreven, maar waarschijnlijk wordt een schatting gedaan van gemiste omzet door de verkoopblokkade in Australië.

Maandenlange patentenoorlog

Beide bedrijven zijn in een patentenoorlog verwikkeld, die sinds dit voorjaar loopt. In april sleepte Apple Samsung in de Verenigde Staten voor de rechter omdat de Tab te veel gelijkenis zou hebben met de iPad. Daarnaast zouden er technologieën zijn gebruikt waar Apple patenten op heeft. Samsung, dat onder meer chips levert aan Apple voor de iPad (maar daarin een steeds kleinere rol vervult), reageerde door Apple voor de rechter te dagen in Zuid-Korea, Japan, Duitsland en de Verenigde Staten.

Volgens de advocaat van Samsung maakt Apple zich druk om niks omdat de Tab 10.1 in Australië een hele andere versie is dan die op de Amerikaanse markt verschijnt. Samsung is akkoord gegaan met de eis van Apple om drie apparaten in de Australische variant van zijn tablet te overhandigen voor onderzoek.

Update 14.59: Volgens de site Ausdroid zal Samsung wel doorgaan met de verkopen "in de naaste toekomst" van de Australische variant van de Galaxy Tab 10.1. Samsung zegt dat de overeenkomst met Apple alleen geldt voor de Amerikaanse variant van de tablet.

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.

0 Reactie(s) op: Apple blokkeert verkoop Samsung Galaxy Tab - update

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.