Apple blokkeert verkoop Samsung Galaxy Tab in EU

Door: andreas-udo-de-haes | 09 augustus 2011 19:47

Nieuws

De rechtbank Düsseldorf verbiedt na een klacht van Apple de verkoop van de Samsung Galaxy Tab 10.1 in de hele EU behalve Nederland. Woensdag dient een kort geding in Den Haag.

Apple heeft een gevoelige slag gewonnen in de wereldwijde patentstrijd met Samsung over smartphones en tablets. Samsung moet de verkoop van de Galaxy Tab 10.1 tablet in praktisch heel Europa voorlopig staken, op straffe van 250.000 euro boete per dag of opsluiting van het Samsung management. Dat meldt het Duitse persbureau dpa-AFX.

Aparte zaak in Nederland

De rechter acht bewezen dat de Samsung met de Galaxy Tab inbreuk maakt op verschillende octrooien en intellectuele eigendomsrechten van Apple op zijn eigen tablet, de iPad. Volgens patentcriticaster Florian Mueller gaat het voornamelijk om het modellenrecht op het ontwerp van de iPad. Apple heeft dat ontwerp Europees geregistreerd.

Het verkoopverbod geldt voor de gehele EU, behalve Nederland. Daarom is Apple in ons land een aparte rechtszaak begonnen om de Galaxy Tab en smartphones uit de Galaxy-serie te verbieden, zo onthulde Webwereld eerder vandaag. Als reactie is Samsung een bodemprocedure begonnen.

Het kort geding over de Galaxy tablet dient morgenochtend, die over de smartphones donderdag; beiden bij de rechtbank Den Haag. Of er ook een zaak in Duitsland loopt tegen de smartphones van Samsung is vooralsnog onbekend. Het is ook onduidelijk waarom de uitspraak niet voor Nederland geldt maar wel voor alle andere Europese landen.

Wereldwijde patentoorloog

Apple en Samsung voeren momenteel een wereldwijde patentoorlog. Onder meer in de VS, Zuid-Korea, Japan en Australië lopen rechtszaken. in Australië heeft Apple de import en verkoop van de Galaxy Tab 10.1 weten te blokkeren, hangende een rechtszaak aldaar. Samsung is van plan een aparte versie van de Tab 10.1 in Australië te introduceren. Het verbod daar zou alleen gelden voor de Amerikaanse variant van de tablet.

Update 21.15 uur: informatie over Europese modelregistratie iPad toegevoegd.

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.

0 Reactie(s) op: Apple blokkeert verkoop Samsung Galaxy Tab in EU

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.