Apple beschermt app-makers tegen patenttrol

Door: Jasper Bakker | 24 mei 2011 13:39

Nieuws

Apple heeft zich na dagen stilte toch uitgesproken over de dreigbrieven van patenttrol Lodsys aan app-makers. De patenten vallen wél onder Apple’s licentiedeal, aldus de iPhone-producent.

Developers van iPhone- en iPad-apps hoeven zich dus geen zorgen te maken over de betalingseisen en rechtszaakdreigementen van Lodsys. Dat bedrijf claimt patenten op aankopen binnen apps (in-app purchases) en eist vergoedingen daarvoor van app-makers. Lodsys heeft zelf geen producten, maar verleent alleen licenties op zijn gepatenteerde technologie. Het heeft eerder deze maand diverse developers dreigbrieven gestuurd.

Ruim week stilte

Zowel de aangeschreven app-makers als verontruste collega’s hebben Apple om een reactie – en liefst bescherming – gevraagd. Na een week stilte heeft de digitale rechtenorganisatie EFF (Electronic Frontier Foundation) Apple opgeroepen om zich uit te spreken over deze kwestie. De uitbater van de iTunes App Store heeft zelf al wel een licentie op de patenten van Lodsys, die op naam staan van uitvinder Dan Abelow.

Volgens Lodsys dekt de licentiedeal van Apple niet de activiteiten van app-makers af. Apple verklaart nu in een brief aan Lodsys – ook verstuurd aan de bedreigde developers – dat zijn deal de app-makers wél vrijwaart. De brief is onderaan dit artikel ingebed, gevonden via de Britse ict-nieuwssite The Register. Google en Microsoft hebben ook al patentovereenkomsten met Lodsys, die volgens dat bedrijf ook alleen van toepassing zijn op de producten en diensten van die twee fabrikanten zelf. App-makers voor respectievelijk Android en Windows Phone 7 zouden dus ook doelwitten zijn.

Patenttrol

De patenteigenaar in kwestie spreekt op zijn blog van mediaspeculatie en klaagt over hatemail. Het verklaart in de FAQ (frequently asked questions) op zijn website dat het niet met de pers praat. Lodsys heeft in februari dit jaar een rechtszaak om patentschending aangespannen tegen printerfabrikanten als Brother, Canon, HP, Lexmark en Samsung, en tegen ict-leveranciers als Lenovo, Motorola, Novell en Trend Micro.

De brief van Apple waarin het app-developers beschermt tegen Lodsys’ claims:

Lodsys Final May 23 2011

0 Reactie(s) op: Apple beschermt app-makers tegen patenttrol

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.