Apple beperkt Java-loze malwarecleaner tot Lion

Door: Jasper Bakker | 16 april 2012 11:47

Mac

Naast de patch voor Java op Mac OS X en auto-verwijdering van de Flashback-variant die via Java binnenkomt, biedt Apple ook een losse malwarecleaner. Die is slechts alleen voor Lion.

Apple heeft bij de derde patch voor zijn Java-implementatie op OS X ook een automatische scanner en cleaner voor de Flashback-malware toegevoegd. Die 66,8 MB patch met ingebouwde malwareverwijderaar is voor de huidige en vorige versies van Mac OS X: respectievelijk Lion en Snow Leopard. Een dag later heeft Apple nog een losse malwarecleaner uitgebracht die eerdere varianten van Flashback aanpakt.

Snow Leopard in de kou

Deze nieuwste update van 244 KB voor Apple's besturingssysteem is alleen voor Lion (versie 10.7 of nieuwer) waar geen Java op is geïnstalleerd. Deze huidige versie van Mac OS X komt standaard zonder Java voorgeïnstalleerd. Gebruikers dienen die aanvullende software zelf te installeren, net zoals op Windows. Wanneer zij een website bezoeken waar een Java-applet draait, krijgen ze het aanbod Java te installeren.

Flashback probeert ook op andere manieren binnen te komen op Macs. Zo doet het zich onder meer voor als update voor Adobe Flash, wat gebruikers dan zelf moeten installeren. Snow Leopard-gebruikers die daar in zijn getrapt en hun Macs hebben besmet met Flashback zijn dus aangewezen op scantools en cleaners van andere leveranciers.

Tool en patch gepatcht

Onder meer F-Secure en Kaspersky hebben al gratis tools uitgebracht om deze malware op te sporen en te verwijderen. Daarbij heeft Kaspersky in eerste instantie een tool uitgebracht die niet goed op orde was en Macs kon lamleggen. Snow Leopard doet nog dienst op 47,8 procent van alle Macs, blijkt uit metingen door Chitika Insights. Het huidige Lion draait op 30,47 procent, terwijl het niet meer ondersteunde Leopard (10.5) goed is voor een forse 16,44 procent. Die versie krijgt geen Java-patch.

Overigens staat Apple's oorspronkelijke Java-patch (2012-001) voor het Flashback-gat niet meer vermeld op het update-overzicht van het bedrijf. Die eerste patch is snel vervangen door een tweede (2012-002) omdat de ontwikkelaars een kritiek probleem hadden ontdekt in Apple's eigen ontwikkelsoftware Xcode en de Application Loader-tool. Deze fout was alleen van toepassing op Lion.

Snow Leopard draait nog altijd op bijna de helft van alle Macs, volgens metingen aangehaald door securitybedrijf F-Secure:

Klik voor groot

0 Reactie(s) op: Apple beperkt Java-loze malwarecleaner tot Lion

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.