Apple belooft malwarecleaner

Door: Jasper Bakker | 11 april 2012 16:16

Nieuws

Apple reageert op de Flashback-malware die wereldwijd zo'n 600.000 Macs heeft besmet. Het bedrijf zegt dat het binnenkort met een verwijdertool komt.

De beloofde malwarecleaner luidt geen algehele security-offensief van Apple in. Het gaat om een gerichte tool die specifiek Flashback opspoort en indien aanwezig verwijdert van een Mac. Het bedrijf meldt dit in een supportdocument waarin het dit malwareprobleem erkent. Daarbij verwijst het ook naar de OS X-update van vorige week die Apple's Java-implementatie bijwerkt om het gat te dichten waarlangs deze nieuwste Flashback-variant binnendringt.

Ommekeer

Het is niet bekend wanneer Apple de Flashback-cleaner uitbrengt en of dat dan automatisch uitkomt als update voor Mac OS X. Webwereld heeft vragen hierover uitgezet bij Apple. Microsoft laat al sinds 2005 zijn eigen malwareverwijdertool elke maand meekomen met Windows Update om pc's te scannen en te beschermen.

Toch is zowel het aangekondigde tegengif als de erkenning van de malware een ommekeer voor Apple. Nog geen jaar geleden probeerde het bedrijf de rondgaande porno-scareware MACdefender dood te zwijgen; Apple's helpdeskmedewerkers kregen instructies “te bevestigen noch te ontkennen dat de Mac van de klant is besmet".

Niet wachten op Apple

Ondertussen hoeven bezorgde gebruikers niet te wachten op Apple, of de technische schoonmaakinstructies op te volgen van securityleverancier F-Secure. Securitybedrijven als Dr.Web en Kaspersky bieden al lang detectiemiddelen en ook een downloadbare verwijdertool voor Flashback. Apple bestrijdt deze malware ook door de command and control servers aan te pakken. Het klopt daarvoor aan bij internet providers, laat het weten in het supportdocument.

0 Reactie(s) op: Apple belooft malwarecleaner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.