Apple belangrijker dan Amsterdams rijksmonument

Apple opent binnenkort de eerste officiële Nederlandse winkel in een Amsterdams rijksmonument. De verbouwingsplannen zijn afgekeurd door de Commissie voor Welstand, maar gaan toch door.

Het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam gaat binnenkort de eerste Apple Store van Nederland huisvesten. Daarvoor is een flinke verbouwing nodig. Het pand is een rijksmonument dat oorspronkelijk in handen was van modehuis Hirsch & Co en werd in 1912 geopend.

Groot gat voor glazen trap

Apple wil nu de nodige veranderingen aanbrengen die ook invloed hebben op de uitstraling van het gebouw. Dit is tegen het zere been van de Commissie voor Welstand en Monumenten van de gemeente Amsterdam. Het gaat specifiek om een vide die in de vergunningaanvraag vlak achter de ingang van de winkel wordt geplaatst.

"Achter de ingang wordt tussen de begane grond en de eerste verdieping een groot gat gezaagd", legt Erwin Zomers, secretaris van de Commissie voor Welstand uit. "Dat gaat in tegen de originele structuur van het pand." In dat gat komt een grote glazen trap, zo blijkt uit de bouwtekening die in handen is van One More Thing. Dat gaat volgens Zomers in tegen de richtlijnen waarin beschreven staat hoe er in Amsterdam met monumenten dient te worden omgegaan.

Het Hirschgebouw in 2011, foto via Wikimedia Commons gemaakt door Michiel1972

Bezwaar genegeerd

Daarom heeft hij namens de commissie bezwaar aangetekend bij het stadsdeel centrum, het deel van de Amsterdamse gemeente dat vergunningen moet verstrekken voor het Hirschgebouw. Het stadsdeel is van plan toch een vergunning te verlenen voor de controversiële verbouwing. Dat kan ook, want de Commissie voor Welstand heeft alleen een adviserende rol.

Een opmerkelijke beslissing, want normaliter neemt de gemeente de adviezen van de commissie over. "Het stadsdeel is de partij die uiteindelijk de vergunning verleent en in 99 procent van de gevallen volgt het stadsdeel de commissie, maargoed, zij heeft ook de autoriteit om daarvan af te wijken", legt Zomers uit.

Het is juist een 'kwaliteitsverbetering'

Ook het stadsdeel zelf bevestigt dat het niet de normale gang van zaken is dat het advies van de commissie in de wind wordt geslagen. "Klopt", zegt een woordvoerster van het stadsdeel centrum. "Maar je mag contrair gaan."

In dit geval werd dan ook besloten dat er andere belangen zijn die zwaarder wegen. "Het dagelijks bestuur is van mening dat de komst van een winkel met een grote uitstraling en aantrekkingskracht voor de bezoekers van het Leidseplein een positieve bijdrage levert aan de verlevendiging van het plein", aldus de zegsvrouw. "Ze vinden dat het bij het plein past en dat de ingrepen die in het gebouw plaats moeten vinden juist zorgen voor een kwaliteitsverbetering." Verder "valt het wel mee" wat er aangepast wordt aan het pand.

Inzage

Het stadsdeel wijst er wel op dat de vergunningaanvraag voor het gebouw niet door Apple is gedaan, maar door de eigenaar van het pand. Beheerder CB Richard Ellis stelt desgevraagd dat de vergunningaanvraag is gedaan voor Apple. "Die aanpassingen zijn inderdaad ten behoeve van Apple, denk ik", zegt een medewerkster van Richard Ellis. Ze wijst erop dat dit uiteraard ook afgestemd is met de eigenaar van het pand.

De bouwplannen liggen tot en met 9 juni ter inzage bij de gemeente. Tot dan kan er bezwaar worden aangetekend. Of dit al gebeurd is weet de woordvoerster van het stadsdeel niet.

Op applestorenl.tumblr.com wordt elke dag een foto gepost van de ontwikkelingen rond de verbouwing van de het Hirschgebouw.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten