Apple aangeklaagd voor touch-techniek

Door: chris-koenis | 24 april 2012 07:45

Nieuws

Het Amerikaanse bedrijf Flatworld daagt Apple voor de rechter vanwege vermeende schending van het patent voor de gebruikte touch-technologie bij vrijwel alle bekende Apple-producten.

Flatworld beweert dat Apple al jarenlang misbruik maakt van een in 1998 voor het eerst geregistreerde patent. Het bedrijf dat touchscreens ontwerpt voor displays in musea wil anno 2012 alsnog ruimschoots compensatie voor de geleden schade.

Oorspronkelijk ontwikkeld voor kinderen

De technologie zou door Apple onrechtmatig gebruikt zijn in onder meer de iPhone, iPad, iPod Touch, MacBook Pro, MacBook Air, Magic Mouse en de Magic Trackpad. Apple is al eerder aangeklaagd vanwege touch-bediening.

Het patent dat inmiddels geregistreerd staat als U.S. Patent RE43,318 is oorspronkelijk aangevraagd door Slavko Milekic, een professor in cognitieve wetenschap en digitaal design aan de Universiteit van Pennsylvania. Hij ontwikkelde een systeem waarmee kinderen gemakkelijker met computers konden omgaan door middel van aanraking. Milekic bracht het patent in 2007 over op de naam van het door hem opgerichte bedrijf Flatworld.

'Onherstelbare schade'

Apple ontving in datzelfde jaar een bericht over het originele patent en de overschrijving op de naam van Flatworld. Dat was in juni 2007, kort nadat de eerste iPhone op de Amerikaanse markt werd gebracht, blijkt uit de aanklacht die is ingediend. Daarin valt ook te lezen dat volgens Flatworld Apple in 2005 startte met de ontwikkeling van touch screen-technologie voor de iPhone.

Flatworld heeft bij de rechter in California een bevel ingediend en ziet graag juryrechtspraak. Het bedrijf noemt de inbreuk van Apple gigantisch en spreekt van onherstelbare schade. Flatworld wil een vergoeding die gelijk staat tot de verdiensten die het bedrijf had kunnen maken via de verkoop van alle licenties aan Apple.

Onnodige procedures voorkomen

Op 9 augustus is een initiële hoorzitting bij de rechtbank in California gepland. Dat is de gebruikelijke procedure bij complexe zaken in die staat. Alle betrokken partijen worden dan verwacht om ruim voor een eventuele rechtszaak onnodige procedures te voorkomen.

0 Reactie(s) op: Apple aangeklaagd voor touch-techniek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.