App van de week: Tweetie 2

Door: onno-karman | 29 januari 2010 08:59

Review

Twitter is inmiddels niet meer weg te denken uit de online wereld. Zelfs veel critici van het eerste uur zijn inmiddels overtuigd: Twitter is here to stay. Uiteraard zijn er voor de iPhone diverse Twitter-clients beschikbaar, maar de beste app die ik tot nu toe ben tegengekomen is Tweetie. Inmiddels is versie 2 alweer een tijdje uit en ik kan hem (of haar?) iedereen aanraden. Tweetie 2 is daarom App van de Week!

Wat vooral zo fijn aan Tweetie is, is de interface. Deze is lekker clean gehouden, je wordt niet standaard overladen met opties. Maar vergis je niet: Tweetie zit boordevol handige mogelijkheden. Maar daarover later meer. Voor mensen die meerdere Twitter-accounts bijhouden is Tweetie ook uitermate geschikt, want je kunt vanuit een enkele client meerdere accounts bedienen. Als je de app start, kom je direct in het scherm waar je een account kunt toevoegen. Je vult even je gebruikersnaam en wachtwoord in en na controle van de gegevens kun je aan de slag. Linksonderin kun je met de knop Settings veel, heel veel zaken instellen. In principe is dat niet nodig, standaard 'werkt alles gewoon'.

Maar wil je bijvoorbeeld de grootte van het lettertype aanpassen, een andere url-shortener selecteren of in plaats van de usernames de volledige naam van de Twitteraars zien, dan is dit de plek om dat te regelen. Net zoals bij de meeste apps, wijst alles zich eigenlijk vanzelf en is het een kwestie van even experimenteren. Niet tevreden? Dan ga je gewoon weer terug naar de vorige instelling.

Als je op je gebruikersnaam klikt, kom je in het overzichtscherm met alle tweets van de mensen die je volgt. Wil je een nieuwe tweet maken, dan klik je rechtsboven op het schrijfknopje. Onderaan zie je een vijftal knoppen, voor onder andere de tweets die aan jou gericht zijn, direct messages en een uitgebreide zoekfunctie. Onder het knopje met de drie puntjes vind je nog een aantal extra opties, voor onder meer het aanpassen van je profiel, je favorieten en drafts. Als het een keer niet lukt om je tweet te posten, dan ga je naar je drafts en kun je hem later nog een keer proberen te versturen. Heb je ongelezen berichten, 'mentions' of een direct message, dan zie je dit doordat er een blauw bolletje onder de respectievelijke knopjes onderaan. Tip: dubbeltik op een knopje om alle berichten als gelezen te markeren.

Sleep over een tweet om snel shortcuts zichtbaar te maken (1). Als je ongelezen berichten hebt, dan verschijnt een blauwe bolletje onder de knopjes (2).

Berichten lezen

Zoals gezegd, blinkt Tweetie uit door zijn fijne interface. Maar je moet wel even weten hoe het werkt. Als je bijvoorbeeld je tweets wilt verversen, zul je je een ongeluk zoeken naar de refreshknop. Die is er namelijk niet. Ook schudden biedt geen soelaas. Hoe werkt het dan? Heel eenvoudig: als je bovenaan je tweets staat, sleep je deze even naar beneden en de lijst wordt ververst. Dat is inderdaad even wennen, maar dat gaat heel snel. Sterker nog, als je veel met deze app werkt, zul je merken dat je deze techniek ook gaat gebruiken in de apps voor bijvoorbeeld je e-mail en sms-berichten! Helaas, daar werkt dat dus niet :-)

Je kunt met Tweetie op verschillende manieren werken en iedereen zal zijn eigen voorkeuren hiervoor ontwikkelen. Zo kun je een bericht openen en de knoppen onderaan gebruiken om een antwoord te sturen of te retweeten. Maar het kan ook direct vanuit de lijstweergave: maak een slepende beweging van links naar rechts of andersom en dezelfde mogelijkheden zijn direct beschikbaar. Hoe je ook met Tweetie werkt, het werkt uitstekend en heel natuurlijk.

Sleep de lijst met tweets naar beneden om te refreshen

Berichten schrijven

De makers van Tweetie wilden een zo clean mogelijke interface maken. Dat dat gelukt is, wordt duidelijk als je een bericht maakt. Je ziet een leeg scherm, met het bekende toetsenbord en het aantal tekens dat resteert wordt rechtsonder getoond. Maar is dit alles? Nee, uiteraard niet. Ook dit moet je wel weer even weten, maar als je op het knopje waar het aantal resterende tekens wordt weergegeven klikt, wordt een zestal extra opties zichtbaar. Zo kun je onder meer een foto of video maken en toevoegen, of een keuze maken uit je Photo Library, snel een hashtag toevoegen en met een druk op de knop lange url's inkorten. Sinds versie 2 wordt ook geotagging ondersteund, en kun je je tweets verrijken met je huidige locatie. Deze locatie-informatie kost je overigens geen tekens, het wordt als extra informatie opgeslagen, net als bijvoorbeeld de tijd van de tweet.

Klik op het knopje met het resterende aantal tekens voor meer opties!

Conclusie

Alles wat je via Twitter.com kunt doen, kan ook vanuit Tweetie. Sterker nog: met Tweetie kun je veel meer. Het gaat te ver om alles hier te bespreken en dat is ook niet nodig. Onder Settings vind je namelijk een handige Manual, met uitgebreide basisinformatie tot Tips and Tricks en geavanceerde mogelijkheden. Het is aan te bevelen om dit allemaal een keer rustig door te nemen.

Ik heb vele Twitter-clients geprobeerd en er zijn diverse goede gratis alternatieven. Inderdaad: Tweetie 2 is niet gratis (€ 2,39), maar als je een Twitterholic bent, dan is Tweetie 2 zeker de moeite waard!

Tweetie 2 downloaden

Klik hier om Tweetie 2 te downloaden

0 Reactie(s) op: App van de week: Tweetie 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.