Android vs. iOS in cijfers

Door: sharon-machlis | 23 juni 2011 14:31

Nieuws

Hoe presteert het mobiele besturingssysteem van Google in verhouding tot dat van Apple in de smartphone- en tabletmarkten? Als je naar de cijfers kijkt, lijkt de Android de belangrijkste uitdager voor zowel Apple's iPhone als de iPad.

In de tabletmarkt heeft Apple's iOS een duidelijke voorsprong, waarbij Android het enige andere besturingssysteem is met een marktaandeel in dubbele cijfers. In de smartphonemarkt zijn er andere grote concurrenten zoals BlackBerry en Windows. Volgens het laatste onderzoek van comScore in de VS bedraagt het aandeel van Android in deze markt 36,4%, maar is dat van Apple iOS gestegen naar 26%. Daarmee heeft Apple de tweede positie overgenomen van RIM, de producent van de BlackBerry en de Playbook. Microsoft komt hier ver achteraan.

Lees ook:

5 redenen waarom Android beter is dan iOS 5

Is Android klaar voor zakelijk gebruik?

Android: een beerput vol malware

Waarom de iPad wint van Android tablets

De topposities in de tabletmarkt

Hoe dicht zitten Apple's IOS en Google's Android elkaar op de huid? Ook daar vertellen de cijfers ons meer over. Volgens Gartner nam de iPad in het afgelopen jaar een indrukwekkend aandeel van de wereldwijde tabletmarkt voor zijn rekening: 83,9%. De Android-tablets bleven hier ver op achter met 14,2% marktaandeel. Volgens een recente webenquête van Modelmetrics wil 83% van de respondenten iPads binnen de onderneming gaan gebruiken en heeft 34% plannen voor Android tablets. Gartner voorziet dat het verschil de komende jaren kleiner wordt en dat rond 2015 het aandeel van iOS 47,1% is en dat van Android 38,6%. Naar verwachting blijft iOS de komende jaren marktleider, maar loopt Android flink in, grotendeels ten koste van Apple.

De topposities in de smartphonemarkt

Ondanks de reputatie als baanbrekende smartphone sinds de introductie in 2007 ontbeert de iPhone de slagkracht van de iPad. Apple bezet volgens een comScore MobiLens rapport iets meer dan een kwart van de Amerikaanse smartphone-markt, maar naar schatting van IDC slechts 15,7% van de wereldwijde markt. Sommige analisten voorzien een wereldwijde daling door de inhaalslag van Android en Windows Phone. IDC voorspelt dat Windows Phone in 2015 wereldwijd nummer 2 wordt na Android, met iOS op de derde plaats.

Uit de laatste cijfers van comScore blijkt dat Android begin dit jaar in de VS marktleider voor smartphones werd, voor BlackBerry-producent RIM. De iPhone werd derde. Google meldde in april dat er dagelijks ruim 350.000 Android-smartphones worden geactiveerd. Met Android heeft Google Apple op indrukwekkende wijze overtroffen in de smartphonemarkt, ondanks de vroege voorsprong van de iPhone.

Beschikbare apps

Het is discutabel of een gebruiker toegang tot 350.000 (iOS) of zelfs 88.000 (Android) apps moet hebben (stand in februari 2011 volgens Lookout Mobile Security). De hoofdvraag is of het platform toegang tot de belangrijkste apps biedt. Dat is moeilijk te meten. Maar het totale aantal apps geeft wel aan hoe aantrekkelijk het platform voor ontwikkelaars is en hoe waarschijnlijk het is dat er nieuwe apps bijkomen. Hier heeft Apple een grote voorsprong, al is Android ook een belangrijke speler.

Overigens is het wellicht ook interessant te vermelden dat tweederde van de apps in de Android market gratis is, terwijl dat voor slechts één derde van de App Store apps geldt, al lijken die verhoudingen langzaam dichter naar elkaar toe te kruipen - evenals de prijzen: waar betaalde apps in de Android Market in 2010 nog gemiddeld aanmerkelijk minder kostten, begint het gemiddeld prijsniveau nu steeds meer op dat van de App Store te lijken.

Conclusie

Apple heeft een flinke voorsprong opgebouwd in de tabletmarkt, een markt met een enorm groeipotentieel. Gartner voorspelt een verzeventienvoudiging van de tabletverkopen: van 17 miljoen stuks in 2010 naar 70 miljoen in 2011 en 294 miljoen in 2015. Zelfs met de verwachte daling van het marktaandeel van 84% in 2010 naar 47% in 2015 is dat voor Apple enorm veel 'new business', met een geschatte uitlevering van 138 miljoen apparaten in 2015. Maar Android ligt hier niet ver achter met 39% marktaandeel en 113 miljoen apparaten. Daarmee behoren iOS en Android tot de belangrijkste spelers in de 'post-pc' mobile computing markt.

De wereldwijde smartphone-verkopen zullen naar verwachting meer dan verdrievoudigen tussen 2010 en 2015, opnieuw volgens Gartner. De Android-leveringen groeien naar verwachting van 67 miljoen naar 539 miljoen stuks, waardoor het marktaandeel meer dan verdubbelt. Het wereldwijde aandeel van Apple stijgt ook, maar minder: van 47 miljoen naar 190 miljoen stuks en van 15,7% naar 17,2%. Hier lijkt Android de grote winnaar - hoewel Apple geholpen kan worden door de vele nieuwe iPad eigenaren. Hiervan besluit een deel wellicht om een mobiel met hetzelfde OS en dezelfde apps als hun tablet aan te schaffen.

0 Reactie(s) op: Android vs. iOS in cijfers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.