Android is eigenlijk goed voor Apple (column)

Door: harry-mccracken | 18 juli 2011 12:24

Nieuws

De strijd is nog niet gestreden, maar Google heeft het wel moeilijk. Hoe populair Android ook is, het mobiele besturingssysteem van Google zit nu toch echt in zwaar weer.

Vrijdag won Apple een ronde in de rechtszaak tegen de Taiwanese fabrikant HTC, toen een rechter oordeelde dat het met zijn Android-toestellen twee patenten van Apple schond. HTC gaat in beroep.

Fundamentele patenten

Twee belangrijke tech/recht bloggers, Florian Mueller van FOSS Patents en Nilay Patel van This is My Next's, hebben hier een duidelijk licht over laten schijnen. Volgens Florian Mueller zou deze uitspraak wel eens een heel belangrijke kunnen zijn.

Ik heb deze patenten al eens bekeken, en ze lijken me erg fundamenteel. Waarschijnlijk worden ze overtreden door code die diep in Android zit. Verder wil het wat zeggen dat die twee patenten ook spelen in de zaak tussen Apple en Motorola. (bovendien wordt patent 263 door Apple ook gebruikt tegen Nokia). Nadat Apple HTC had aangeklaagd heeft Motorola een aantal patenten van Apple aangevochten, waaronder deze twee. Vervolgens heeft Apple de rechter gevraagd om de patenten valide te verklaren, en te bepalen dat Motorola ze schendt. Dus de relevantie van deze zaak gaat veel verder dan HTC alleen!

Patel stelt ondertussen dat dit een juridisch tussenstation is, en niet het einde van de weg. Hij wijst erop dat HTC claimt dat het niet het einde van de wereld is nu ze dit hebben verloren.

Hoe dit gaat aflopen

Toch zit Android nu tot over de oren in de rechtszaken, van de aanklachten van Apple en Oracle tot aan de 'aardige' strategie van Microsoft om fabrikanten van Android-telefoons licenties te laten betalen om niet aangeklaagd te worden - hoewel het wel Barnes & Noble aanklaagt vanwege de Nook. Android mag dan populair zijn, maar nu zit het toch echt in zwaar weer.

Ik ben geen advocaat, dus ik ben niet in de positie om te voorspellen hoe dit gaat aflopen. Bepaalde Android-telefoons zullen misschien van de markt moeten worden gehaald; Android moet misschien worden aangepast om de delen te verwijderen die patenten schenden; Google en/of de fabrikanten moeten misschien grote bedragen gaan betalen aan de eigenaren van patenten.

Goed voor Apple

Maar als ik denk aan Apple die de smartphone-concurrentie aanklaagt, dan denk ik automatisch aan die andere beroemde patentoorlog. De rechtszaak van Polaroid tegen Kodak vanwege de direct klaar camera's van de laatste. De overwinning van de Polaroid was overtuigend. Kodak moest zijn camera en film terugtrekken van de markt. Maar ook Polaroid verloor. Het verkocht namelijk meer camera's en verdiende meer geld toen Kodak nog meedeed dan nadat dat bedrijf zich had teruggetrokken.

In geen enkel scenario houdt Android simpelweg op te bestaan. In het ergste geval moet het veranderd worden zodat het minder iPhone-achtig wordt, en misschien minder aantrekkelijk. Maar ik kan met niet aan de indruk onttrekken dat het succes van Android eigenlijk heel goed is voor Apple, en dat het helemaal geen bedreiging vormt. Bedrijven die een beetje bang moeten zijn doen het op de lange termijn namelijk over het algemeen veel beter dan bedrijven met een comfortabel monopolie.

0 Reactie(s) op: Android is eigenlijk goed voor Apple (column)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.