Android, iOS en WP 7.5: een tussenstand

Door: Redactie Computer!Totaal | 17 januari 2012 12:20

iPad

Als er iets in IT snel aan verandering onderhevig is, zijn het wel de besturingssystemen van smartphones. De ontwikkelingen lijken steeds sneller te gaan terwijl het onderlinge verschil tussen besturingssystemen kleiner wordt. Of is dit slechts schijn? Tijd voor een tussenstand.

Apple iOS 5: Alles onder (strikte) controle

Laten we beginnen bij Apple's iOS, waar het eigenlijk in 2007 allemaal mee begon toen het bedrijf tijdens MacWorld in San Francisco de eerste iPhone onthulde. Het toenmalige iPhone OS heet inmiddels alweer een tijdje iOS en is nu aan de vijfde versie toe. Apple gooit nog steeds hoge ogen met iOS, met name door het gebruiksgemak van het besturingssysteem en de universele gebruikservaring op zowel iPhones, iPods en iPads. Vooral het gebruik van apps is nog steeds onovertroffen. Alle apps worden namelijk getoond in het startscherm, al dan niet gegroepeerd in mappen. In iOS is alles een app: ook de instellingen, het telefoonboek en de e-mailfunctionaliteit. iOS kent echter geen widgets zoals Android die kent, wel is er sinds iOS 5 een makkelijk opvraagbaar notificatiescherm ingebouwd waarin je snel de status van een aantal applicaties kunt aflezen.

In de App Store van Apple worden alleen applicaties toegelaten die het bedrijf zelf gecontroleerd en geverifieerd heeft. Inmiddels zijn staan er voor de iPhone meer dan 500.000 apps online in de App Store. De strenge controle aan de kant van Apple zorgt ervoor dat voor het systeem belangrijke apps als het mailprogramma en de browser niet vervangen kunnen worden. Wel betekent de regulatie dat een virus of infectie met malware bij iOS vrijwel uitgesloten is, in tegenstelling tot bij Android, waar Google regelmatig apps uit de Android moet vissen die de veiligheid van gebruikers in gevaar brengen.

Een van de vernieuwingen in iOS 5 is iCloud. Hierbij worden alle belangrijke instellingen, geïnstalleerde apps, foto's en documenten automatisch op de servers opgeslagen en met alle gekoppelde iOS-apparaten gesynchroniseerd. Synchronisatie met een pc of Mac verloopt altijd via iTunes en een USB-verbinding, al kan iOS sinds versie 5 ook via Wi-Fi met iTunes contact maken om apps, muziek en video over te zetten.

Standaardtaken als copy/paste, multitasking en de integratie van diensten als Twitter en Facebook in andere apps, maken iOS een uitgebalanceerd besturingssysteem. Een ander pluspunt is dat Apple zijn iPhones minimaal twee jaar blijft ondersteunen met softwareupdates, waardoor je tijdens de contracttermijn van je mobiele abonnement altijd de laatste versie van iOS kunt gebruiken. Helaas moet je, wanneer je besluit je toestel niet te jailbreaken, wel genoegen nemen met bepaalde onmogelijkheden in de configuratie en aanpasbaarheid van het systeem. Ook zijn iPhones een stuk prijziger dan concurrerende smartphones.

Android 2.x: Vrijheid met een risico

Android is het antwoord van Google op iOS, maar in tegenstelling tot Apple kiest Google daarbij voor openheid en aanpasbaarheid. Dat concept slaat aan: in slechts twee jaar heeft Android zich opgewerkt tot wereldwijd marktleider voor smartphone besturingssystemen. Dat heeft voor een groot deel te maken met het gigantische aanbod aan verschillende modellen: van goedkope toestellen van Chinese merken die nog geen honderd euro kosten tot high-end toestellen als de Samsung Galaxy S2.

Het is niet zo gek dat er inmiddels talloze verschillende Android-toestellen verkrijgbaar zijn. Doordat Android open-source is, kunnen fabrikanten het systeem geheel aanpassen. Ook gebruikers zelf kunnen naar wens alle systeemcomponenten vervangen en in de Android Market naar alternatieven zoeken. Voor hobbyisten is Android een droom, al vergen sommige tweaks behoorlijk wat tijd en kunde.

Helaas is het verstrekken van systeemupdates niet voor iedere fabrikant een standaardpraktijk en maakt het open karakter van de Android Market dat je onbedoeld virussen of malware kunt downloaden. Daarentegen is het wel het meest flexibele mobiele besturingssysteem die door een actieve ontwikkelaarscommunity constant verbeterd wordt - de vaak matige ondersteuning vanuit fabrikanten wordt daarmee voor een groot deel gecompenseerd.

Android 4.x: Waar twee systemen samensmelten

Android 4 is de grote evolutie waar het besturingssysteem van Google lang naartoe heeft geleefd. Niet alleen wordt de saaie standaardlook van Android 2.x hierin duidelijk opgepoetst, ook de bediening en prestaties zijn merkbaar verbeterd. Het onder de codenaam 'Ice Cream Sandwich' ontwikkelde besturingssysteem biedt uitgebreidere beheermogelijkheden voor taken en notificates, laat de grafische 2D-schil niet op de processor maar op de grafische chip (GPU) draaien en verbetert de beveiliging van het systeem. De bediening is geheel op het touchscreen gebaseerd, waardoor een fysieke Home-knop niet meer nodig is. Het vlaggenschip voor de nieuwe generatie Android-toestellen is op dit moment nog de door Samsung ontwikkelde Galaxy Nexus, maar binnenkort zouden meer high-end modellen moeten volgen. Helaas krijgen veel huidige Android 2.x toestellen geen upgrade naar Android 4.x

Binnen Android ontbreekt op dit moment nog een standaard synchronisatieprogramma zoals Apple en Windows Phone 7 die met respectievelijk iTunes en Zune wel kennen. Toch is Android 4.x een belangrijke mijlpaal voor het Google-systeem waarin voor het eerst een smartphone- en tabletOS (Android 3 Honeycomb) zijn samengekomen in een systeem dat op beide 'formfactors' prima uit de voeten kan.

Windows Phone 7.5: De outsider

Met Windows Phone 7 voerde Microsoft eind 2010 een radicale verandering in zijn smartphonestrategie door. Het verouderde, maar beproefde Windows Mobile werd van de grond af opnieuw ontwikkeld en kreeg met de nieuwe Metro-interface een compleet nieuw uiterlijk mee, dat gekenmerkt wordt door een in 'tiles' opgedeeld startscherm met dynamische widgets daarin. Met de Mango-update is Microsoft aangekomen bij Windows Phone 7.5 en is het systeem klaar voor de concurrentie met Android en iOS door de toevoeging van onder meer multitasking en copy/paste.

De integratie van Twitter en Facebook in de communicatie met contacten is ongeëvenaard in Windows Phone 7 en ook de koppeling met Office en Exchange is beter dan bij Android en iOS. Tot slot kunnen gamers met een Xbox helemaal losgaan met de Xbox Live-integratie.

Positief is ook Microsofts updatepolitiek: Microsoft werkt intensief samen met fabrikanten als Nokia, HTC en Samsung om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk apparaten een update naar de laatste versie krijgen. Nadeel van dit beleid is dat Windows Phone net als iOS weinig speelruimte voor aanpassingen heeft. Op het gebied van apps loopt Microsoft nog mijlenver achter. In de Windows Marketplace staan momenteel rond de 50.000 apps, wat veel minder is dan het aantal beschikbare apps voor iOS (500.000) en Android (400.000).

Toch is Microsoft met een inhaalslag bezig, want het systeem blijkt enorm stabiel en goed doordacht. Vooral de samenwerking met Nokia (wat zich bijvoorbeeld heeft gemanifesteerd in de Lumia 800) doet Windows Phone 7 eindelijk de middelmaat ontstijgen. Toch speelt Windows Phone 7 nog een betrekkelijk kleine rol op het smartphonetoneel en moet nog maar bezien worden of Nokia na lange tijd weer aan marktaandeel kan winnen.

Conclusie

Je kunt niet zomaar zeggen welk OS het beste is, dat blijft in dit geval een kwestie van smaak. Maar wie veel waarde hecht aan stabiliteit, veiligheid en een eenvoudige bediening, heeft aan iOS en Windows Phone een beter systeem dan aan Android. Waar Apple vooral uitblinkt met hoogkwalitatieve hardware en een gigantische app-bibliotheek, is de aantrekkelijke instapprijs en de integratie met Office en Exchange weer een plus voor het Microsoft-systeem.

Android biedt meer ruimte voor de veeleisende gebruiker die complete controle over het besturingssysteem wil hebben. Let er bij de aankoop van een nieuw toestel wel op dat je een update voor Android 4 beschikbaar komt of dat deze versie al geïnstalleerd staat. Kies bij twijfel voor een Google Nexus S of Galaxy Nexus om je ervan te verzekeren dat je snel updates voor Android beschikbaar gesteld krijgt.

0 Reactie(s) op: Android, iOS en WP 7.5: een tussenstand

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.