Android en iOS gaan marktaandeel inleveren

© CIDimport

Android en iOS gaan marktaandeel inleveren

Geplaatst: 21 december 2012 - 06:17

Aangepast: 16 november 2022 - 10:09

Redactie ID.nl

2013 wordt een zeer interessant jaar wat betreft de verdere ontwikkeling van mobiele platformen. Vechten Microsoft en RIM zich terug? Computerworld blikt vooruit.

We hebben afgelopen jaren op gebied van mobility een gigantische omwenteling meegemaakt. Niet alleen werden Nokia en RIM ruw verstoten uit de markt voor high-end smartphones, ook moesten zelfs de pc en de laptop pas op de plaats maken om ruimte te bieden aan smartphones en tablets waarop gewerkt kon gaan worden. De ontwikkelingen zijn nog steeds in volle gang en er staat veel interessants te gebeuren.

Android: Grafische pracht, maar legacykriebels

Allereerst is er marktleider Android, het open-source besturingssysteem van Google. Android kent als grote kracht dat het op vele typen smartphones draait en goedkoop is; fabrikanten hoeven geen licentiekosten aan Google te betalen. De veelzijdigheid van het besturingssysteem maakt dat je het OS op alle soorten en maten apparaten van tientallen fabrikanten tegenkomt.

Wat betreft ontwikkeling kun je stellen dat Android tegenhanger iOS van Apple op een aantal vlakken voorbij is gestoken. Niet alleen qua functionaliteit timmert Android flink aan de weg, ook wat betreft look-and-feel heeft Android flinke stappen gezet, bijvoorbeeld door de opbouw van het scherm sinds Android ICS door de GPU te laten verzorgen. Android lijkt op dit moment heer en meester, maar de nodige gevaren liggen op de loer.

Allereerst is er de onstuimige ontwikkeling van mobiele malware waarvoor vrijwel iedere securityleverancier de laatste maanden is gaan waarschuwen. Met name op het Android-platform rijst het aantal malware-besmettingen de pan uit. Dit is met name te wijten aan alternatieve appstores en de lossere voorwaarden die Google hanteert bij het goedkeuren van een app. Bovendien is Android als grootste platform voor hackers het aantrekkelijkst. Het aantal gebruikers dat door malware getroffen is, neemt nu nog beperkte vormen aan maar zou in 2013 veel groter kunnen zijn.

Daarnaast heeft Android te kampen met een grote legacy. De meeste toestellen draaien niet op de laatste versie. Sterker nog, de meeste toestellen draaien op versies van meerdere generaties terug. Deze Android-versies ontvangen geen patches waardoor open lekken gewoon open blijven. Daarnaast willen veel ontwikkelaars hun app achterwaarts compatible houden en oudere versies blijven ondersteunen, wat op zich een nobel streven is, maar wat wel maakt dat Google druk zal ervaren vanuit de developercommunity om in volgende versies geen aanpassingen te doen die deze compatibiliteit te doorbreken.

Tot slot zit Android met het probleem van de vele verschillende apparaten. Deze honderden devices kennen elk andere hardware en, misschien belangrijker nog, een ander soort scherm. Het is voor appontwikkelaars ongelooflijk moeilijk om met alle verschijningsvormen rekening te houden. Zo heeft de ene smartphone een touchscreen en de andere niet (of slechts deels) en kent de ene tablet een vierkant en de andere een rechthoekig scherm. Om nog maar niet te spreken over nieuwe Android-apparaten als tv's en fototoestellen. Het is aan de ene kant een van de redenen dat Android een doorslaand succes is, maar ik vraag me af of ze dit systeem in stand kunnen houden - dat wil zeggen: zowel ontwikkelaars als gebruikers tevreden houden als je geen uniforme Android-ervaring kunt bieden. Ik ben benieuwd hoe Google in 2013 met deze zorgen zal omgaan in de nieuwe versie Key Lime Pie.

iOS: Still going strong?

Dan is er iOS, het systeem dat we voor het eerst zagen in de eerste iPhone uit 2007. Eigenlijk is het oorspronkelijke ontwerp, dat toentertijd zeer vooruitstrevend was, in jaren nauwelijks veranderd. Weliswaar zijn we inmiddels bij versie zes aanbeland, maar het startscherm ziet er nog steeds hetzelfde uit. Ook de menu's kennen dezelfde structuur. Gewoon zo houden dus?

iOS heeft net als Android steeds vaker te maken met malware, maar kent een veel geslotener ecosysteem waardoor de risico's beperkt blijven zolang je jouw iPhone of iPad niet jailbreakt. Hoewel allerlei partijen blijven foeteren over de beperkingen die Apple ze oplegt en de omzetpercentages die 'Cupertino' in eigen zak steekt, verwacht ik niet dat Apple hierin veranderingen gaat toebrengen. Sterker nog, ze zijn flink op weg om ook hun desktopbesturingssysteem OS X van hetzelfde gesloten ecosysteem te voorzien.

Apple moet wel broodnodig het ontwerp van iOS gaan herzien. Alhoewel het nog steeds een prettige gebruikservaring biedt, werken een hoop zaken in Android en Windows Phone net even handiger en efficiënter. Afgelopen versies zijn er toevoegingen aangebracht in de vorm van (beperkt) multitasking en een notificatiecentrum, maar echt geïntegreerd voelen deze functies niet aan. Ook Apple zal een integratieslag moeten maken om het beheer van de soms honderden geïnstalleerde apps en de verschillende functies die zij bieden, te vereenvoudigen.

Apple kan het in 2013 niet maken een nieuwe iPhone en iPad uit te brengen met betere hardware, maar met hetzelfde besturingssysteem. Ook wat betreft Apple ben ik benieuwd hoe zij vervolgens zullen omgaan met terugwaartse compatibiliteit, al verwacht ik minder problemen dan bij Android omdat vrijwel alle apparaten het laatste besturingssysteem gebruiken en dezelfde schermverhoudingen kennen.

Windows Phone 8: Eindelijk volwassen

Dan blijven er nog twee serieuze spelers in het mobiele speelveld over: Windows Phone 8 en BlackBerry 10. Om met Windows Phone 8 te beginnen, Microsoft heeft een indrukwekkende inhaalslag gemaakt door Windows Phone 8 te geven wat aan Windows Phone 7 ontbrak en daar belangrijke compatibiliteit met Windows 8 en het bijbehorende ecosysteem aan toe te voegen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld iOS kent Windows Phone wel de integratie met functies in zijn tegelsysteem die de binnen iOS ontbreekt. De interface is voor veel apps gelijk, bovendien kunnen ze prima met elkaar communiceren.

Wat Microsoft nog tegenwerkt is het geringe aantal fabrikanten dat met ze samenwerkt en de vervelende nasmaak die de eerste Lumia-telefoons van afgelopen zomer hebben achtergelaten omdat ze niet naar Windows Phone 8 konden upgraden. Ondanks deze opstartproblemen verwacht ik dat Windows Phone 8 zowel bij consumenten en bedrijven in 2013 marktaandeel gaat winnen.

RIM: Grootse, maar poreuze plannen

Hetzelfde verwacht ik voor RIM's BlackBerry's. Hoewel we nog geen echt toestel gezien hebben en het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 nog niet af is, zijn de plannen hoopgevend. Op basis van de eerste video's en ervaringen, plus de belofte van 70.000 hagelnieuwe apps bij de lancering en het systeem waarbij persoonlijke data en apps gescheiden blijven, durf ik te stellen dat als RIM woord weet te houden, ze weleens dé verrassing van 2013 kunnen worden, met name op zakelijk gebied. Ondanks dat door sommigen terecht gesteld wordt dat het verschil tussen zakelijke en persoonlijke telefoons is verdwenen, denk ik dat RIM precies doet wat ze afgelopen jaren verzuimd hebben: inspelen op veranderende behoeften en vernieuwen.

Het kunnen bieden van 70.000 apps vanaf de lancering van RIM is, als het klopt, zeer hoopgevend. We weten allemaal dat het gebrek aan apps met name Windows Phone 7 maandenlang gekweld heeft. Als je tegenwoordig een smartphone koopt, wil je daar alles op kunnen installeren: niet alleen Angry Birds, WhatsApp en Evernote, maar ook productiviteitssoftware en alle mogelijke sociale tools. Als BlackBerry dit inderdaad kan bieden, bovenop een verfrissende, inuïtieve interface die het beste biedt van eerder genoemde besturingssystemen, verwacht ik dat ze het ver kunnen schoppen.

Conclusie: Consolidatie tot twee reuzen onwaarschijnlijk

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken. Ga je blind uit van de huidige trendlijnen, dan ligt het in de lijn der verwachting dat iOS en met name Android verder zullen groeien. Maar ik denk dat het weer dichter bij elkaar zal komen te liggen omdat het ene besturingssysteem duidelijke voordelen boven het andere zal bieden. Dat het alleen om apps zou gaan, is echt iets van 2011 en 2012. In 2013 zal Windows Phone 8 aanspreken vanwege zijn voortreffelijke compatibiliteit met andere Microsoft-producten en zal BlackBerry 10 een uitkomst blijken voor bedrijven die hun CYOD-landschap (echte BYOD - met een volledig vrije keuze - zal niet te handhaven blijken, maar dat is een ander verhaal) beheersbaar willen houden, zonder daarbij te hoeven vertrouwen op dure tools van derden, zoals bij Android en iOS momenteel wel het geval is. Het wordt in ieder geval een interessant jaar, met genoeg om naar vooruit te kijken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten