Android-browser veel sneller dan iOS - UPDATE

Door: rene-schoemaker | 17 maart 2011 14:55

Nieuws

De nieuwste Android smartphones laden webpagina’s 52 procent sneller dan een iPhone 4 met iOS 4.3. Het verschil tussen het laden van pagina’s loopt op tot een volle seconde, maar het resultaat is dubieus.

De twee smartphones zijn door softwarebedrijf Blaze 45.000 maal getest in het laden van webpagina’s. Het bedrijf heeft als Android 2.3 testtoestel de Google Nexus S gebruikt met de ingebouwde versie van Chrome. De gemiddelde laadtijd van een webpagina was 2,144 seconden. De iPhone 4 op iOS 4.3 met de mobiele Safari browser deed er gemiddeld 3,254 seconden over.

Android browser sneller

De webpagina’s werden deels over 3G en over wifi benaderd, terwijl er op de betreffende smartphone geen andere applicaties draaiden. In 84 procent van het laden van de websites was de Nexus sneller dan de iPhone. Blaze zegt ter rechtvaardiging van de uitkomsten van het onderzoek dat het geen enkele relatie heeft met Google of Apple en dus objectief verslag kan doen.

Beide snel

Hoewel Android dus als snelste uit de test kwam, omschrijft het onderzoeksrapport beide platformen als “over het algemeen snel”. Het onderzoek merkt verder op dat de snelheid van de browser zeer belangrijk is, wat onlangs nog bewezen werd toen Apple en Google prioriteit gaven aan het beteren van de JavaScript-engines in de browsers.

Niettemin leverde die verbeterde JavaScript-engine (Nitro) niet zoveel snelheidswinst op als verwacht, zeggen de onderzoekers. “Zowel Apple als Google zeggen grote verbeteringen te zien in de prestaties van de browsers, maar die lijken beperkt tot de JavaScript benchmarks en zeer complexe apps”, staat in het rapport. “Als je verwacht dat webpagina’s sneller laden na de upgrade, wordt je zwaar teleurgesteld.”

Benchmark niet realistisch

Reden zal zijn dat de SunSpider JavaScript benchmark, dat door zowel Google als Apple wordt gebruikt, nogal verschillen van de websites in de “echte wereld” en niet overeenkomen met de werkelijke gebruikerservaring, is de mening van Blaze.

Eerder deze week werd duidelijk dat webapps op de iPhone langzamer opstarten en werken, als ze buiten Safari worden opgestart. Dan wordt er geen gebruik gemaakt van de nieuwste JavaScript-engine. Onduidelijk is nog of Apple dat bewust heeft gedaan of dat het een bug is. De kwestie is gemeld bij Apple.

Van de duizend websites die door Blaze getest zijn, waren er 175 geschikt gemaakt voor mobiele toegang. Uit de test bleek dat er vooral een groot verschil zit in de tijd waarin de iPhone en de Nexus S standaard websites inladen. Android deed dat veel sneller dan iOS. Bij het inladen van de mobiele sites kwam Apple sterk terug, maar bleef niettemin nog steeds achter bij de Google-telefoon.

UPDATE: De onderzoeksresultaten zijn twijfelachtig want de testapp van Blaze maakt gebruik van UIWebView op de iPhone. Hierdoor wordt dus juist de 'oude' Javascript engine gebruikt en niet de nieuwe, zo meldt The Loop terecht. Een nieuwe test is nodig om ook de performance van de nieuwe Nitro engine in iOS af te zetten tegen Android.

Blaze was niet bereikbaar voor commentaar op de kwestie van de verschillende Javascript engines.

0 Reactie(s) op: Android-browser veel sneller dan iOS - UPDATE

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.