Android blijft de markt voor smartphones domineren

Door: Joris Peterse | 14 augustus 2012 17:13

Nieuws

Android heeft in het tweede kwartaal van 2012 een wereldwijd marktaandeel van 64 procent verkregen. Een groei van meer dan twintig procent ten opzichte van vorig jaar. De groei van iOS (iPhone) lijkt echter te stagneren. Dit blijkt uit de laatste cijfers van onderzoeksbureau Gartner.

De enorme groei van het marktaandeel van Android is vooral te wijten aan Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant verscheepte 45,6 miljoen Android-smartphones uit de Galaxy-lijn. In totaal werden er 99 miljoen Android-smartphones verkocht.

Apple verkocht 29 miljoen iPhones en pakt hiermee een marktaandeel van 18,8 procent op. Een kleine groei ten opzichte van vorig jaar, toen het marktaandeel tot 18,1 procent groeide. Ook telefoons met Samsung's eigen besturingssysteem Bada en Windows Phone lieten een kleine groei zien, maar blijven met 2,7 procent marktaandeel steken in de marge.

De totale telefoonmarkt slonk met 2,3 procent. Volgens Gartner is dit vooral te wijten aan de economische crisis. De hardste klappen vielen bij Nokia en BlackBerrymaker Reasearch In Motion. Het aantal verkochte toestellen met Symbian daalde in een jaar tijd van zo'n 23,9 miljoen naar 9 miljoen. Het geplaagde Research In Motion verkocht 7,9 miljoen BlackBerry's, terwijl er een jaar geleden nog 12,7 miljoen verkocht werden.

iPhone 5

Hoewel de cijfers van Gartner een onstuimige groei laten zien van Android en Samsung zijn er wel een paar factoren die meetellen. Zo introduceerde Samsung in het tweede kwartaal van 2012 zijn nieuwe vlaggenschip Galaxy SIII. Bovendien wachten veel iPhonegebruikers op de komst van de iPhone 5, die in september verwacht wordt.

0 Reactie(s) op: Android blijft de markt voor smartphones domineren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.