Android 4.0 brengt gezichts- en spraakherkenning

Door: Jasper Bakker | 19 oktober 2011 13:40

Nieuws

Google heeft na wat uitstel de nieuwe versie van Android uitgebracht. Ice Cream Sandwich bestrijdt Siri van iOS5, maar brengt ook gezichtsherkenning.

Android 4.0 is voorzien van diverse nieuwe functies. Daaronder de mogelijkheid om e-mails en andere teksten in te spreken, zoals Siri doet op de iPhone 4S. Verder is de notificatiefunctie van Android verbeterd, wat iOS5 nu net pas brengt voor iPhones.

Google's eigen microblogdienst Google+ is geheel geïntegreerd in Android 4. Apple sluit in iOS5 juist aan op het veelgebruikte Twitter - en niet op het eigen aan iTunes gebonden Ping. Een ander geval van gelijktrekken met het iPhone-platform is de toevoeging van mappen (home screen folders) waar gebruikers hun apps in kunnen plaatsen.

Android-eigen

Google heeft zijn mobiele besturingssysteem ook voorzien van functionaliteit die Apple's iOS niet heeft. Dat is onder meer gezichtsherkenning voor ontgrendeling. Alleen het gezicht van de eigenaar is dan de sleutel tot de Android-smartphone. De multitaskingfunctie van Android is verbeterd, waarmee gebruikers meer overzicht krijgen welke apps er draaien. Ook kunnen ze recent gebruikte apps makkelijk weer starten.

De gebruikersinterface (UI) van Ice Cream Sandwich is op vele punten aangepakt. Deels zijn dat verfijningen, zoals de mappen voor apps en snellere toegang tot bepaalde functies. De UI is ook voorzien van volledig nieuwe zaken. Een voorbeeld is de explore-by-touch modus, waarbij een smartphone is te gebruiken zonder naar het touch-scherm te hoeven kijken. Android 4.0 geeft via geluid namelijk feedback over waar de vinger(s) van de gebruiker zijn in de interface.

Muziek en apps uitwisselen

Verder heeft Android 4.0 de mogelijkheid om gegevens direct uit te wisselen met smartphones in de nabijheid. Dit zogeheten Android Beam kan contactinformatie doorgeven, maar ook muziek, video's, foto's en zelfs apps. De uitwisseling gebeurt via NFC (near field communications), waarvoor wel een NFC-chip vereist is. Het Galaxy Nexus showcase-toestel van Samsung heeft dat ingebouwd.

De camera op de Galaxy Nexus kan met één vloeiende beweging panoramafoto's maken. Het stuk voor stuk schieten van een foto om die dan aan elkaar te laten plakken, is achterhaald. De camera biedt ook live-vervorming van videobeelden, voor lachspiegel-effecten.

3G-verbruiksmeter

Android 4.0 heeft ook een ingebouwde meting voor het dataverbruik. Dit geeft gebruikers overzicht van hun netwerkverkeer, wat kan stuiten op limieten die mobiele operators opleggen voor abonnementen.

Tot slot haalt Google de aansluiting op zijn clouddiensten verder aan, waar Apple nu net pas zijn iCloud lanceert. Zo synchroniseert de mobiele browser op Android nu automatisch bookmarks van Google's desktopbrowser Chrome. Developers kunnen inspringen op de vernieuwingen in Ice Cream Sandwich met de tegelijk vrijgegeven ontwikkelkit.

Google en Samsung benadrukken de snelheid, en simpelheid, van Ice Cream Sandwich op het nieuwe Android-voorbeeldtoestel de Galaxy Nexus:

[youtube]-F_ke3rxopc[/youtube]

0 Reactie(s) op: Android 4.0 brengt gezichts- en spraakherkenning

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.