Analisten twisten over prijs iPad Mini

Door: kristian-van-tuil | 16 oktober 2012 11:15

iPad

Sommige analisten vinden de door de Duitse Media Markt gelekte prijs van 249 euro voor de iPad Mini veel te laag. Zij denken dat de echte prijs het nog niet officieel bevestigde apparaat een stuk hoger zal liggen.

Claims van een Duitse blogger dat de iPad Mini eind deze maand vanaf 249 euro verkrijgbaar zal zijn, komen niet op iedereen geloofwaardig over. Sommige analisten stellen dat je bij deze minimumprijs gerust 50 euro mag optellen.

De Duitse site heeft de informatie, compleet met screenshot, toegestuurd gekregen van een Media Markt-werknemer. Het goedkoopste model kost 249 euro, het duurste 649 euro, aldus het lek. De kleinere uitvoering van de iPad komt in vier verschillende modellen qua opslagruimte: 8, 16, 32 en 64 GB. Elk van die mini's is weer verkrijgbaar in zwart of wit én met WiFi of WiFi plus 'cellular'. Het is niet duidelijk of dat laatste alleen 3G betreft of ook 4G, in de vele varianten.

'Prijzen VS en Europa wijken nooit veel af'

Prijzen voor de huidige derde generatie iPad beginnen in Nederland bij 488 euro. Apple staat erom bekend zijn Amerikaanse prijzen in lijn te houden met de Europese prijzen. Aangezien analisten op een minimale prijs van 299 dollar rekenen, ligt een dergelijke prijs in euro’s eerder voor de hand dan een aanmerkelijk lager prijsplan, zo redeneren ze.

In augustus voorspelde analist Sameer Singh een introductieprijs van 299 dollar voor de iPad Mini op basis van de prijs van de onderdelen die in de 7 inch tablet verwerkt zullen zitten. Hij blijft bij zijn voorspelling, al moet hij toegeven dat het eerdere kostenplaatje van 189 dollar voor de onderdelen aan prijsdeflatie onderhevig is.

“Ik denk dat een startprijs van 299 dollar voor de hand ligt, al ben ik daar minder zeker van dan ik eerder was”, zegt Singh tegenover Computerworld.com. “Het hangt er vanaf hoe Apple omgaat met de dynamische concurrentie in de markt. Als Apple de Google Nexus 7 en Amazon Kindle Fire inderdaad als grootste concurrenten ziet, zouden ze kunnen opteren voor een agressieve benadering met een prijs van 249 euro.”

Blogger Adrian Kingsley-Hughes van ZDNet vindt de prijs van 249 euro veel te laag. Hij noemt het hoge belastingtarief (dat in de meeste Europese landen zo rond 20 procent schommelt) als argument waarom Apple, als het zijn huidige winstmarge voor de iPad Mini wil behouden, minimaal 50 euro hoger moet gaan zitten.

'249 euro is te duur'

Analist Todd Day van bureau Frost & Sullivan acht een prijs van 199 dollar/euro waarschijnlijker. “Als iemand een kleinere goedkope iPad wil hebben, en er wordt gekozen voor het merk Apple, dan kopen ze deze. Apple kan zich zelf in de staart bijten [als ze bij 249 euro blijven]”, zegt hij tegen Venturebeat.com, verwijzend naar de eerdere berichtgeving rond de gelekte prijzen van de MediaMarkt.

Day legt uit dat Apple met de huidige productlijn in de knel komt als de prijs inderdaad 249 euro blijkt te zijn. In dat geval positioneert Apple de mini-tablet de dicht in de buurt van de prijzen voor de iPad 2 (vanaf 408 euro) en de iPod Touch (vanaf 212 euro). “Waarom koop je dan niet voor iets meer geld een 10 inch iPad?”, vraagt hij zich af. “Het betere prijspunt ligt rond 199 dollar.”

'Ideaal om met Windows-tablets te concurreren'

Jack Gold van bureau J. Gold Associates constateert dat Apple bij een beginnende prijs van 249 euro wel een goede beslissing maakt. “Ik denk dat de prijzen agressief genoeg zijn om Android-tablets het vuur aan de schenen te leggen. Daarnaast ligt deze prijs ver beneden de binnenkort te verschijnen Windows 8-tablets.” Volgens Microsoft-topman Steve Ballmer beginnen de prijzen voor een op Windows RT-gebaseerde Surface tablet rond de 300 dollar.

Als de geruchten kloppen, presenteert Apple de iPad Mini op 23 oktober, drie dagen voordat Microsoft wereldwijd Windows 8 lanceert. Tijdens Apple-event zullen naast een kleinere iPad ook een nieuwe MacBook Pro en dunnere iMac getoond worden.

0 Reactie(s) op: Analisten twisten over prijs iPad Mini

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.