Amerikaanse rechter verwerpt Apple's patentrechtszaak tegen Motorola

Door: Wouter Hoeffnagel | 06 november 2012 15:00

Nieuws

Een Amerikaanse rechter verwerpt de rechtszaak van Apple tegen Motorola Mobility, dat inmiddels onderdeel is van Google. Apple beschuldigde Motorola van het vragen van onredelijke licentiegelden voor het gebruik van zijn patenten.

Dit schrijft Foss Patents. Motorola vroeg Apple om 2,25 procent van de opbrengst van iOS-producten voor het gebruik van patenten op het streamen van video en WiFi-technologie. Het gaat om patenten die worden gezien als patenten die noodzakelijk zijn voor de telecomindustrie. De licentiegelden die bedrijven voor het gebruik van deze patenten vragen moeten eerlijk, redelijk en niet-discriminerend zijn. Deze regels worden ook wel 'FRAND' genoemd.

Rechtszaak verworpen

Apple stelt dat de 2,25 procent van de opbrengst van iOS-producten die Motorola eist onredelijk is. De iPhone-producent diende daarom in maart 2011 een aanklacht in tegen Motorola. De rechter oordeelt nu dat rechtszaak ongegrond is en verwerpt de rechtszaak. Apple kan de aanklacht niet simpelweg opnieuw indienen bij een andere rechtbank. Wel kan het bedrijf in hoger beroep gaan op de beslissing van de rechter en het verwerpen van de rechtszaak terug proberen te draaien.

De uitspraak van de rechter is opvallend, aangezien Apple juist de winnende hand leek te hebben in de rechtszaak. Zo oordeelde de rechter eerder onder andere dat Motorola Apple een aanbod moet doen dat voldoet aan de FRAND-richtlijnen. Motorola vroeg de rechter hierop Apple te verplichten akkoord te gaan met het aanbod dat Motorola moest doen.

Eén dollar per iPhone

Apple reageerde snel op het verzoek van Motorola en stelde slechts één dollar per iPhone te willen betalen, wat aanzienlijk lager is dan de 10 dollar per iPhone die Motorola vraagt. De Amerikaanse rechter ging hiermee niet akkoord. Sinds deze ontwikkeling lijkt het tij in de rechtszaak gekeerd en is de rechter vermoedelijk gaan twijfelen aan het nut van de rechtszaak.

0 Reactie(s) op: Amerikaanse rechter verwerpt Apple's patentrechtszaak tegen Motorola

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.