Amerikaanse journalist bezoekt fabriek van Foxconn

Door: Wouter Hoeffnagel | 16 januari 2012 12:07

Nieuws

Apple gaf vorige week een rapport vrij over de werkomstandigheden bij haar leveranciers. Maar hoe erg zijn de werkomstandigheden in de fabrieken waar Apple-producten worden gemaakt nou eigenlijk echt? Een Amerikaanse journalist bracht een bezoek aan een fabriek.

De Amerikaanse journalist Mike Daisey is naar China gevlogen om een bezoek te brengen aan een fabriek van Foxconn waar producten voor Apple worden gemaakt. Aangezien er bewapende beveiligingsmedewerkers voor de deur van de fabriek staan leek dit in eerste instantie een uitdaging te worden. Aangekomen bij de fabriek bleek echter dat Daisey de fabriek niet eens binnen hoefde te gaan om in gesprek te raken met medewerkers.

Medewerkers van de fabriek verzamelde zich in een lange rij om hun verhaal van Daisey te vertellen. Hierbij vertelde een vrouw aan Daisey dat zij naar een vakbond was toegestapt om de slechte werkomstandigheden in de fabriek waar zij werkt aan te kaarten.

Als reactie hierop besloot haar baas haar naam op een zwarte lijst te plaatsen. Bij de lijst, waar mensen op worden gezet die 'problemen veroorzaken', zou de instructie worden meegeleverd 'Heeft u deze medewerkers in dienst? Ontsla hen direct'.

Daarnaast stelt Daisey dat hij medewerkers van Foxconn heeft ontmoet die slechts 13 jaar oud waren. Ook heeft hij met medewerkers gesproken die gewond zijn geraakt tijdens het uitvoeren van hun werk. De gewonde medewerkers zijn bang vanwege hun verwonding door Foxconn ontslagen te worden. In totaal werken 430.000 mensen in de fabriek.

Over zijn bezoek aan de fabriek in Shenzhen, China heeft Daisey een podcast gemaakt. Op This American Life is een transcript te vinden van de podcast.

De podcast over het bezoek van Mike Daisey aan de Foxconn-fabriek in Shenzhen verschijnt vlak na het rapport dat Apple vorige week vrijgaf over de werkomstandigheden in fabrieken van haar leveranciers. In dit rapport stelt Apple haar leveranciers onder druk te zetten om de werkomstandigheden in de fabrieken te verbeteren.

Haar leveranciers zouden gestopt zijn met het uitvoeren van discriminerende screeningen voor medische aandoeningen of zwangerschap bij het aannemen van personeel. Ook heeft Apple toegezegd de werkomstandigheden in de fabrieken door het onafhankelijke Fair Labor Association te laten onderzoeken.

Via: AppAdvice

0 Reactie(s) op: Amerikaanse journalist bezoekt fabriek van Foxconn

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.