AMD stort zich op mobiel met chipmakers van Apple

Door: henk-jan-buist | 23 januari 2013 12:04

Nieuws

Chipmaker AMD lijkt zich op de mobiele markt te storten en snoept sleutelfiguren weg bij concurrent Qualcomm en bij Apple. Eerder verruilde chipgoeroe Jim Keller Apple voor AMD.

AMD wil zijn chipproductie diversifiëren en heeft zijn ogen gericht op de mobiele markt, meldt persbureau Reuters. De chipmaker neemt nu Charles Matar van Qualcomm en Wayne Meretsky van Apple in dienst, die allebei al eens eerder voor AMD werkten.

AMD richt zich op SoC's

Qualcomm-veteraan Matar wordt de nieuwe chef die de ontwikkeling van System-on-Chips overziet. Qualcomm heeft als geen ander geleerd hoe je zoveel mogelijk ondersteuning in een chipset propt tegen een redelijke kostprijs. AMD is tot nu toe achtergebleven op de mobiele markt waar juist Qualcomm heer en meester is met de Snapdragon-SoC.

Tachtig procent van de omzet van AMD komt van de pc-markt, die momenteel flinke klappen krijgt. AMD dreigt zelfs met het pc-schip ten onder te gaan en daarom wil de fabrikant zich meer op tablets en servers richten. Eerder liet AMD-topvrouw Lisa Su weten dat AMD zich moet losrukken van zijn geloof in x86 en zich meer moet richten op SoC's.

Uitbreiding Apple-personeel

Met de aanwinst van Meretsky breidt AMD zijn collectie ex-Apple-medewerkers uit. Eerder dit jaar nam AMD al chipontwerper Jim Keller over van de iPhone-producent. Keller werkte voor chipontwikkelaar P.A. Semi dat in 2008 door Apple werd opgeslokt. Bij Apple overzag hij het ontwerp van de A4 en A5-processors die de iPhone 4 en 4S aandreven.

Meretsky was net als Keller een topfiguur bij P.A. Semi, maar verliet het bedrijf na de overname door Apple waar hij al eens eerder had gewerkt om de Mac te ontwikkelen. Hij was medeontwerper van de x86-64-specificatie en overzag de implementatie ervan bij AMD. Nu wordt hij het hoofd van software-ontwikkeling bij AMD.

Ook de huidige cto van AMD Mark Papermaster werkte daarvoor als hoofdontwikkelaar van de iPhone 4 bij Apple, maar ging weg bij Apple na 'Antennagate'. Bij de aanwinst van Papermaster in 2011 meldde AMD dat de cto vooral R&D van AMD's cores zou overzien alsmede de ontwikkeling van SoC's.

0 Reactie(s) op: AMD stort zich op mobiel met chipmakers van Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.